Znate li koje namirnice skrivaju gluten?

doručak

Gluten je donedavno bio nepoznat pojam širem djelu javnosti, svijest o glutenu se povećala s porastom učestalosti celijakije i prehrane bez glutena. Proizvodi bez glutena se uglavnom traže iz zdravstvenih razloga, ali i u nastojanjima da se poboljša prehrana.

Otprilike 18 milijuna Amerikanaca pati od jednog oblika intolerancije na gluten ili od necelijakijske osjetljivosti na gluten. Simptomi intolerancije uključuju nadimanje, dijareju, umor, osip i takozvani mutan osjećaj u glavi.

Na deklaracijama nekih industrijskih proizvoda stavljen je podatak o sadržaju glutena. Gluten vezuje masnoću i vodu, emulgira, stabilizira i izvrstan je nositelj aroma i začina. Ako je gluten malen dodatak proizvodu (možda aditiv ili aroma na glutenskoj podlozi) postoji opasnost da proizvod u konačnici sadrži gluten u nedozvoljenoj količini, a da to ni stručnjaci često ne znaju.

Donosimo popis od 5 namirnica koje u sebi skrivaju gluten iako na njih možda nikada niste gledali s oprezom.

1. Preljevi za salatu i paštete

Brojni proizvođači slasnih umaka i marinada za salate koriste pšenicu koja služi za zgušnjavanje teksture. Kako bi izbjegli dodir s glutenom umake i sami možete napraviti vrlo lako, primjerice mala žlica senfa, sok polovice limuna ili jabučnog octa uz malo soli i papra potrebni su sastojci za vrlo ukusan preljev za salatu.
Isto tako, pazite kod konzumacija pašteta i hrenovki. Ukusan i primamljiv okus hrenovki i pašteta zaslužni su brojni konzervansi i aditivi, a takvi u sebi često sadrže gluten. Stoga oprez

2. Kiseli krastavci

Sok iz krastavaca mješavina je slada i octa koja je po svom sastavu slična pivu i često sadrži gluten. Stoga prilikom kupnje omiljene zimnice pažljivo čitajte sastav na etiketi.

3. Kocke za juhu

Aditivi odnosno pojačivači okusa čine glavni sastav brojnih prerađenih namirnica, a na maltodekstrin trebale bi obratiti pozornost sve osobe koje ga trebaju izbjegavati. Naime on je skriveni glutenski proizvod u kockama za juhu..

4. Soja umak

Jedan od glavnih sastojaka umaka od soje je gluten, a pametna zamjena je tamari umak čiji sastav čine čista soja, voda i morska sol bez dodataka pšenice.

5. Sladoled

Prilikom isprobavanja novih primamljivih okusa sladoleda obratite obavezno pažnju na sastav rashlađujuće slastice. Naime arome ječmenog slada, komadići tijesta česti su sastojci kuglica, a osim toga pogoni u kojima se neki od sastojaka sladoleda obrađuju često služe i za obradu pšenice.

Izvor: www.tvornicazdravehrane.com