Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Znate li u koju čašu točimo koje pivo?

Pehari, krigle, pokali, prva su asocijacija na pivske čaše.

Bez dvojbe pivo je piće u kojem se može uživati tijekom cijele godine. Zimi nas grije, a ljeti izvrsno rashlađuje. U dobrom društvu, nakon posla, uz roštilj, na plaži. Nebrojeno je situacija u kojima posegnemo za ovim žuto-zlatnim napitkom.

Linija poznatog daruvarskog craft piva 5th Element osvježava  i svojim bogatim aromama pruža pravi pivski užitak. To je pivo punog okusa i aroma, proizvedena od biranih sastojaka. Sadrži prirodnu meku izvorsku vodu s obronaka parka prirode Papuk te kvalitetne hrvatske sirovine, bez aditiva i konzervansa.

No, za potpuno uživanje u pivu potrebno je obratiti pažnju na još jedan vrlo bitan detalj – pivsku čašu. Pojedini oblici čaše pogoduju različitim vrstama i tipovima piva. Ne kaže se bez razloga da svako pivo svoju čašu ima! Oblik pivske čaše bitan je iz više razloga, primjerice o njemu ovisi kako ćemo sačuvati toplinu piva, držati pjenu ili pojačati aromu.

Koje pivo ide uz koju čašu?

Pehari, krigle, pokali, prva su asocijacija na pivske čaše. U posljednje vrijeme na tržištu se nudi veliki izbor različitih čaša za ljubitelje piva, koje pogoduju njihovu najdražem stilu, a istodobno su i estetski prihvatljive.

Tulip čaše sa gomoljastim tijelom i raširenom usnom dizajnirane su za hvatanje glave i promicanje arome i okusa aromatičnih piva. Njihova kratka stabljika olakšava vrtloženje, dodatno povećavajući osjetilno iskustvo.

Koristiti uz: 5thElement ABA i 5th Element IIPA

ABA u čaši

Weizen čaša ima tanke zidove i izdužena je kako bi pokazalo boju pšeničnog piva. Dizajn također omogućava oslobađanje prepoznatljivih mirisa banane i klinčića te osigurava odgovarajući prostor za gustu, pahuljastu glavu.

Koristiti uz: 5th Element Gerweiss

Pint (american ili imperial)  je utilitarno američka čaša od 16/20 unci koja je malo šira na ustima nego u bazi. Ovaj oblik čaše može se pronaći u velikom broju barova i restorana diljem Sjedinjenih Država, gdje se koristi za posluživanje širokog raspona stilova piva.

Koristiti uz: 5th Element Stout i 5th Element Voodoo

Goblet ili pehar čaše mogu biti vrlo dekorativne, a njihov široki dizajn usta promovira velike, srdačne gutljaje aromatičnih piva. Goblet čaše imaju veliku, okruglu zdjelu i debelo stablo dok su pehari slične čaše s još malo debljom zdjelom zida.

Koristiti uz: 5th Element Stout, 5th Element Voodoo, 5th Element Weissberry

Flute odnosno pilsner čaša je visoka, tanka čaša sa malo proširenim ustima, koja čini vidljivom iskru, bistrinu i mjehuriće pilsnera i drugih lakših piva.

Koristiti uz: 5th Element Bonner

Gerweiss i čaša

Vrućina stvara žeđ, a pivo je gasi!

Odaberite odgovarajuću pivsku čašu i ugasite ljetnu žeđ uz pet različitih piva linije 5th Element:

ABA je blagog, sladnog okusa nadopunjenog srednje jakom gorčinom te intenzivnom hmeljnom aromom citrusa i poljskog cvijeća, pa izvrsno pristaje uz sve tjestenine.

LELA je prepoznatljivog slatkog, karamelnog okusa nadopunjenog blagom gorčinom hmelja, te se izvrsno sljubljuje uz meso i povrće s roštilja, kao i uz sireve s plemenitom plijesni.

IIPA je istinski moćno pivo hmeljnog okusa balansiranog slatkoćom karamele i idealno pristaje uz fine zalogaje.

GERWEISS predstavlja pivo punog tijela, sladnih, gotovo krušnih aroma s prepoznatljivom notom banane koja potječe od kvasca, smanjenog alkoholnog karaktera, jako karbonizirano i osvježavajuće. Pristaje uz ribu, plodove mora, lagane deserte i tvrde sireve.

BONNER je pak svijetlo, dugo odležano pivo sa češkim štihom – BOHEMIAN PILSNERA, najomiljenijeg pivskog stila. Izvrstan je za mariniranje mesa za roštilj, a naročito za rashladiti nepce tijekom ljeta.

I na kraju, jeste li znali da brend craft piva 5th Element objedinjuje četiri osnovna elementa – vatru, zemlju, vodu i zrak? Oni predstavljaju slad, hmelj, vodu i kvasac, a kako bi se stvorila prava čarolija okusa i besprijekorna receptura, ovom je pivu dodan još jedan, a ujedno i najbitniji sastojak – ljubav. Ovaj element je okosnica cijele linije i označava ljubav majstora pivara prema tekućem zlatu – pivu.

Odaberite svoj element i rashladite ljeto pravom čašom vrhunskog 5th Element piva!

Više

Zanimljivosti

Koliko god pivo u boci bilo dobro, točeno je uvijek bolje, reći će vam pravi pivoljupci.

Zanimljivosti

Zbog te 90-minute igre obožavatelji putuju na drugi kraj države ili kontinenta, zbog nogometa se plače i veseli, a neke od najljepših pjesama opjevane...

Gastronomija

Pripremom piva od đumbira dobiti ćete super zdravi fermentirani napitak. Dobro zdravlje i fermentirane namirnice idu jedno uz drugo.

Gastronomija

Iz godine u godinu pivski festivali su sve popularniji jer osim uživanja u koncertima pružaju mogućnost degustacije različitih piva i uživanje u kvalitetnoj gastronomiji.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.