Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Znate li zašto su jaja za doručak “must” namirnica ako želite smršavjeti?

Radi visokog udjela proteina, jaja su iznimno zasitna namirnica.

Jaja mnogi smatraju savršenom namirnicom. Bogata su proteinima, zdravim mastima i nizom esencijalnih vitamina i minerala. Radi svojeg sastava, jaja se smatra obaveznom namirnicom svih koji žele skinuti višak kilograma.

Jaja su niskokalorična

Jedno prosječno veliko jaje ima oko 78 kalorija, a nutritivno je jako bogato. Posebno bogatstvo krije se u žumanjcima. Stoga, 3 kuhana jaja sadrže manje od 240 kalorija, a većini će to biti dovoljno za kvalitetan obrok.

Uz jaja za doručak, dodavanjem povrća, imate kompletan obrok koji ima manje od 300 kalorija. Imajte na umu, ako jaja pečete na ulju ili maslacu, za svaku žličicu obroku dodajte još 50 kalorija.

Jaja su jako zasitna

Radi visokog udjela proteina, jaja su iznimno zasitna namirnica. Namirnice s visokim udjelom proteina potvrđeno smanjuju apetit te pojačavaju osjećaj sitosti te smanjuju unos hrane u sljedećem obroku, kad ih se uspoređuje s namirnicama s manje proteina.

Dodatno, prehrana bogata proteinima smanjuju emocionalno prejedanje čak za 60%, čime se pomaže izbjeći napade želje za pojedinim namirnicama ili kasnovečernje grickanje pred televizorom.

Jaja mogu potaknuti metabolizam

Jaja sadrže sve esencijalne aminokiseline u optimalnom omjeru.  To znači da ljudski organizma može jednostavno iskoristiti proteine iz jaja za održavanje i metabolizam. Studije pokazuju da prehrana bogata proteinima podiže stopu metabolizma za 80-1000 kcal na dan kroz proces koji se naziva termički efekt hrane.

Jaja su izvrsna za doručak

Niz se studija bavio usporedbom unosa jaja za doručak i drugih namirnica u procesu mršavljenja. U usporedbi s pecivom, jaja povećavaju osjećaj sitosti te dovode do smanjenog unosa kalorija u narednim satima.

Jaja su jeftina i jednostavno se pripremaju

Iznimno je jednostavno jaja uključiti u prehranu, a njihova priprema je jako jednostavna. Doslovno, već nakon par minuta, možete imati gotovo obrok.

Kako god napravite jaja, ona će biti ukusna!

Izvor: Fitness.com.hr

Reference: Fallaize R, Wilson L, Gray J, Morgan LM, Griffin BA. Variation in the effects of three different breakfast meals on subjective satiety and subsequent intake of energy at lunch and evening meal. Eur J Nutr. 2013;52(4):1353-1359.

Ne propustite

Zdravstveni karton

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Seks

Vrtoglavo visokim potpeticama do boljeg orgazma.

Zanimljivosti

Otkako su holivudske zvijezde 2020. u svojim „goody bagovima“ na dodjeli Oscara dobile upravo ovaj izvor mladosti, spermidineLIFE® postao je javna tajna u Hollywoodu.

Duh i tijelo

Jeste li zadnjih dana primijetile nacionalnu kampanju borbe protiv menstrualnog siromaštva? Možda ste se čak u nju već i uključile? Niste li još, sad...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.