Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Zona Vital pojačanje svakom imunitetu

Na Okruglom stolu održanom u organizaciji Oktal Pharminog branda Zona Vital imali smo priliku čuti, iz prve ruke, provjerene savjete, ali i mitove koji se vežu uz očuvanje imuniteta.

Dolaskom hladnijih dana na vrata nam kucaju različite viroze i prehlade. Kako bi se tijelo obranilo od bolesti, mnogi posežu za različitim metodama podizanja imuniteta.

Na Okruglom stolu održanom u organizaciji Oktal Pharminog branda Zona Vital imali smo priliku čuti, iz prve ruke, provjerene savjete, ali i mitove koji se vežu uz očuvanje imuniteta. O imunitetu su govorile nutricionistica Tena Naseteo, Martina Nola Sau, voditeljica Zona Vital grupe proizvoda iz Oktal Pharme, Martina Požgaj, urednica lifestyle mjesečnika Ljepota i zdravlje i Lidija Bojić Ćaćić, instruktorica za ženski rukomet Hrvatskog rukometnog saveza.

 

 

Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh. od veljače 2009. godine radi u Klinici za dječje bolesti Zagreb pri Refernetnom centru za dječju gastroenterologiju i prehranu kao pedijatrijski klinički dijetetičar/nutricionist.Tena je naglasila da su istraživanja pokazala kako su dobrim dijelom naše bake bile u pravu. Važno je pratiti godišnja doba i uživati u namirnicama koje prate to godišnje doba. Trenutno bi se na našim stolovima trebali naći citrusi te gljive i kesten koji su prirodni izvor beta-glukana.

Martina Nola Sau, voditeljica Zona Vital grupe proizvoda izjavila je kako su svi sastojci njihovih proizvoda strogo kontroliranog porijekla, te prije stavljanja na tržište prolaze i laboratorijsku kontrolu. Proizvodi Zona Vital nastali su upravo u suradnji s nutricionistima, farmaceutima i liječnicima. „Suplementacija se treba provoditi prema savjetima stručnjaka, a posebno je važna edukacija potrošača“, izjavila je Martina Nola Sau.

Martina Požgaj, urednica lifestyle mjesečnika Ljepota i zdravlje objasnila je prisutnima kako je prilično teško pratiti istraživanja i relevantne podatke kada se radi o pisanju određenih tema. „Nekada su podaci posve kontradiktorni i često jedno istraživanje pobija drugo, no sjećam se kako je moja baka sve rješavala rakijom, od zubobolje pa do depresije, valjda. Smatram da je za imunitet, osim zdrave, uravnotežene prehrane, iznimno važno opuštanje, siesta ili čisto guštanje“.

Martina Poºgaj

Martina Požgaj 

Lidija Bojić Ćaćić, instruktorica za ženski rukomet Hrvatskog rukometnog saveza naglasila je važnost rekreativnog bavljenja sportom koji bi trebao biti sastavni dio obrazovnog procesa jer najnovije studije pokazuju kako je u prevenciji pretilosti izrazito važno svakodnevno bavljenje sportom u trajanju od 45 minuta.

Lidija Bojić Ćaćić

No, trenutačno stanje u obrazovnom sustavu, ali i sami roditelji ne provode adekvatnu sportsku aktivnost svoje djece. „Nedopustivo je da djecu do 11 godine guramo u određene sportove te ih forsiramo i imamo u 16 godini prve operacije npr. koljena. Isto je tako nedopustivo da djeca koja svakodnevno treniraju, odlaze na nastavu, putuju i uče, cijeli dan konzumiraju samo sendviče. Suplementi i rad s nutricionistima i liječnicima su dio svakodnevice profesionalnog sportaša. Razvoj djeteta od 1. do 4. razreda osnovne škole je ključan. Smatram kako bismo morali u taj period obrazovanja uvesti profesionalce u tjelesnu kulturu. Također, uzmimo primjer Amerike, djeca se svim sportovima bave u školi, a ne da, kao kod nas,o tome jedinu brigu vode roditelji i onda kao posljedicu imamo iscrpljene cijele obitelji.“

Također, jedan od zaključaka Okruglog stola je važnost vraćanja obitelji u blagovaonicu i zajednički objed svakog dana. „Važno je ručati u miru i odmoriti poslije ručka. Riješiti se stresa, ali i educirati se i zatražiti savjete stručnjaka. Suplementacija mora biti ciljana, individualizirana i preporučena od strane stručnjaka“, zaključila je Tena Niseteo.

Nutricionistica Tena Niseteo

Neki od poznatih i učinkovitih prirodnih dodataka prehrani nalaze se nadohvat vaše ruke. Upravo zbog toga je i pokrenuta vlastita linija proizvoda Zona Vital. Oktal Pharma iz linije Zona Vital preporučuje 3 proizvoda koja će, kako kaže njihov slogan, postati pravo #mojepojacanje:

  • B COMPLEX kapsule sadrže vitamine B skupine koji doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti
  • ONE-A-DAY kapsule – multivitaminsko-mineralni dodatak prehrani
  • BETAGLUCAN s vitaminom D3 koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava. Beta – glukan se smatra najsnažnijim prirodnim aktivatorom i stimulatorom imunološkog sustava koji može povećati djelotvornost imuniteta i do nekoliko puta.

Univerzalno sredstvo ili odgovor kako se zaštititi ne postoji, ali je sigurno da kvalitetnim načinom života utječemo i na naš imunitet za čije održavanje nije potrebno novca.

Neke od najboljih metoda podizanja imuniteta potpuno su besplatne! Jedino što vam za njih treba – jest ustrajnost.

I, ne zaboravite, imunitet ćete uvijek osnažiti uz: dovoljno sna, ako smanjite unos alkohola i broja cigareta, eliminirate stres, ako bazirate svoju prehranu na svježim i cjelovitim namirnicama, smanjite unos šećera te boravite na svježem zraku. Također, druženje s prijateljima pomoći će boljem imunitetu.

Više

Seks

Iako su potpuno nepovezani, seks i smijeh imaju više od nekoliko zajedničkih stvari.

Zdravstveni karton

Specifična forma arabinoksilana u BioBranu omogućava brzu apsorpciju i stimulaciju imunoloških stanica i to prije svega NK stanica, ali i T i B limfocita...

Zdravstveni karton

Crni kim bogat je bjelančevinama, antioksidansima, vitaminima (B1, B2, B3) te brojnim mineralima, poput cinka, bakra, fosfora, željeza i kalcija.

Savjeti stručnjaka

Novija znanstvena otkrića pokazuju da djeca koja često boluju od upale krajnika, kao i ona koja pate od ponavljajućih infekcija srednjeg uha, imaju manji...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.