Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Kultura

ZooGenArt – novi street art muzej mladih umjetnika

Projekt koji spaja umjetnost i humanost

Petra Drožđan Kranjčec, Mario Kolarić a.k.a. Sretan Bor, Ana Kovačić, Marija Koruga, Slaven Kosanović a.k.a. Lunar i Roman Pokos mladi su street-art umjetnici i pioniri ZooGenArt projekta koji u prvoj postavi broji 11 jedinstvenih umjetničkih djela postavljenih oko farmaceutske tvrtke Genera. Neki od njihovih proizvodnih objekata prenamijenjeni su u atelijere u kojima će i u budućnosti moći stvarati mnogi mladi stvaraoci, posebno street-art kreativci. Navedena skupina mladih umjetnika travnjake su i fasade prostrane proizvodne lokacije tvrtke u Kalinovici pokraj Sv. Nedjelje osvojili živopisnim predodžbama životinja i napravili svojevrsan muzej skulptura i graffiti murala.

Ostvarena i buduća animalistička djela projekta ZooGenArt trajno će sponzorirati domaće i inozemne tvrtke. Prikupljena sredstava bit će uložena u kupnju i obuku pasa vodiča za slabovidne osobe te kupnju i obuku pasa koji će pomoći u terapiji djece s poteškoćama u razvoju.

zoogenart5

‘Životinje su oslikane na temelju dugo razrađivanog kompjutorskog kolaža koji je nastao transformacijom segmenata mojih prethodnih radova u novu cjelinu. To su segmenti iz slika tematski vezanih za doživljaj vlastitog obiteljskog nasljeđa, hrvatskog književnog i likovnog folklora. Književni motivi su preuzeti iz priča Ivane Brlić Mažuranić, a likovni sa starih obiteljskih fotografija, apstrahiranih motiva ličkih i moslavačkih narodnih nošnji. Spoj triju medija, slikarstva, digitalne obrade slike i skulpture, otvorio mi je mogućnosti novog likovnog promišljanja tih meni dragih tema’, kaže Marija Koruga.

‘Namjera mi je bila oslikati pijetla na način da on bude svojevrsna refleksija svog seoskog ambijenta; okružen zemljom lišćem i nebom. Na taj način on je sa sobom ponio u novi dom djelić onoga što ga uvelike karakterizira, a to je njegovo seosko dvorište.’, objasnile su proces oslikavanja životinja umjetnice Marija Koruga i Petra Drožđan Kranjčec.

‘Skulpture sam oslikala različitim uzorcima sa svojih ilustracija, prenijela sam ih u trodimenzionalni svijet te im, koristeći se primarno crnom i bijelom, uz dodatak boja, dala potpuno drugačije značenje. Inspiraciju pronalazim kako u ljudima, tako i u životinjama, postavljenim u različite situacije’, zaključila je Petra Droždan Kranjčec.
zoogenart4

ZooGen Art zapravo umjetničko-humanitarni projekt farmaceutske tvrtke Genera koja na prvi pogled spaja nespojivo – proizvodnju lijekova za životinje i umjetnost, odnosno umjetnička djela koja su postavljena oko same tvornice.
‘Već neko vrijeme razmišljali smo kako povezati naše poslovanje, a to je proizvodnja lijekova za životinje s umjetnošću, a pritom pomoći onima kojima je to potrebno i vratiti nešto društvu u kojem živimo i radimo. Ideja je od početka bila zajednička, a cilj je bio da na drugačiji i kreativan način oplemenimo lokaciju na kojoj se nalazimo kako bi postala jedinstvena i prepoznatljiva’, objasnio je nastanak ideje Marko Smetiško, predsjednik Uprave Genere, te naglasio kako je ZooGenArt projekt koji spaja umjetnost i humanost, jer mu je cilj, uz podupiranje perspektivnih kreativaca, pomoći onima kojima je to neophodno.

zoogenart3

Eksponati će trajno ostati na ovoj lokaciji, a postojeći i budući radovi projekta ZooGenArt trajno će sponzorirati domaće i inozemne tvrtke. Prikupljena sredstava bit će uložena u kupnju i obuku pasa vodiča za slabovidne osobe te kupnju i obuku pasa koji će pomoći u terapiji djece s teškoćama u razvoju. „Ovo je tek početak. Dugoročni cilj nam je otvoriti prvi tvornički muzej skulptura i graffiti murala na ovom području i tako dati priliku mladim umjetnicima da pokažu široj javnosti što mogu i znaju, a sve s humanitarnim predznakom“, nastavio je Smetiško.
zoogenart

Predstavljanje projekta vodio je poznati radijski voditelj Frano Domitrović, a svojim dolaskom projekt je podržao ministar zdravlja prof.dr.sc. Rajko Ostojić, kao i brojne osobe iz društveno-političkog života.

(Foto: Damir Žižić)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Duh i tijelo

Umjetnost Fride Kahlo je čvrsto povezana s njezinim životom.

Predstavljamo

Generina linija za njegu kose bogata prirodnim ekstraktima koji izrazito učinkovito djeluju na ljepotu i sjaj kose.

Kultura

S ritmičkom gimnastikom je moguće početi veoma rano, već od 3.-4. godine života

Celebrity

Kanye West supruzi darovao njezin akt

Advertisement