Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

Zorbing – adrenalinski spust u lopti

Rekreacija za ovisnike o adrenalinu

Nakon ovog teksta će vam se zavrtjeti u glavi ili ćete se automatski poželjeti zakotrljati niz padinu.
Naime, riječ je o zorbingu, novoj ekstremnoj rekreaciji idealnoj za adrenalinske ovisnike. Poanta je u kotrljanju niz padinu u zorbu, prozirnom plastičnom balonu promjera tri metra.

Kada uđete u zorb, uhvatite se za hvataljke i učvrstite sigurnosnim remenima, duboko udahnete i spremni ste za spuštanje niz padinu. Ovaj način zabave zapravo nije nov, ali mu je popularnost tek sad porasla, pogotovo u našim krajevima. Naime, zorbing je krenuo još 1994. godine na Novom Zelandu prema ideji Dwanea van der Sluisa i Andrewa Akersa.

Izraz zorbing, odnosno sphereing ili orbing ušao je u Oxfordov riječnik 2001. godine kao ‘sport u kojem je osoba osigurana unutar kapsule u velikoj prozirnoj lopti koja se rotira po tlu ili niz padinu’. Zorb možete koristiti na svim mekšim podlogama koje ga neće oštetiti te po svim vremenskim uvjetima i godišnjim dobima. Najviše se prakticira u Engleskoj, Novom Zelandu, Švedskoj, Australiji, Kanadi, Japanu, ali i na brojnim drugim lokacijama u svijetu.

Vjerojatno ste već vidjeli ili možda isprobali zorb na vodi koji se čini prilično siguran, a vi se osjećate poput hrčka u kolutu, no ako vam to nije bilo dovoljno onda ste idealan kandidat za spuštanje niz snježnu padinu.

zorb tekstZorbing djeluje sigurno ako se izvodi u kontroliranim uvjetima, međutim niti jednom ekstremnom sportu ne treba se olako prepuštati, pa tako ni zorbingu.

Naime, da i ova aktivnost može biti kobna dokazuje nesreća u Češkoj 2009. godine u kojoj je poginuo muškarac prilikom zorbinga, a u siječnju ove godine na skijalištu u Rusiji zorbing je također završio kobno za jednog muškarca nakon što se zorb oteo kontroli prilikom spuštanja niz snježnu padinu i završio kilometar dalje u rijeci.

Guinnessova knjiga rekorda kaže kako je najduži spust u zorbu izveo Steve Camp koji se je kotrljao čak 570 metara. Keith Kolver postigao je najveću brzinu, čak 52 kilometra na sat, a najbrži ‘sprinter’ u zorbu na 100 metara je Andrew Flintoff s postignutih 26.59 sekundi.

Ako ste tip kojemu pozli na običnom vrtuljku, ovo preskočite.  No ako ste adrenalinski junkie, ovo je aktivnost koju vjerojatno nećete zaobići. Praznog želuca.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Anja može sve

Inspiracija. Što prvo pomislite kada to čujete? Je li vama netko ikada rekao da ste inspirativni?

Istaknuto

Fun park Mirnovec otvorio je svoja vrata ljubiteljima adrenalina i dobre zabave i dokazao kako ne trebate voziti 500-njak kilometara do prvog takvog zabavnog...

Duh i tijelo

Niska razina hormona koji sagorijevaju masnoće otežava gubitak kilograma.

Događanja

Iskusite adrenalin i uzbuđenje u Jarun Wake Park-u.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.