Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Trendovi

Žvake su krive za bore oko usta

Pa vi pušite velike balone…

Iako nam osvježavaju dah i pomažu nam da prekinemo s pušenjem, neki estetski kirurzi uvjeravaju da gume za žvakanje čine još jednu stvar – stvaraju bore! „Mnogi moji pacijenti koji žvaču žvake imaju određene uzorke bora, odnosno brazdi oko usta", kaže dr. Joel Schlessinger, certificirani dermatolog i estetski kirurg iz Nebraske. „I mislim da su žvake odgovorne za to do nekog stupnja."

Iako nema mnogo studija koje su pročavale posljedice pretjeranog žvakanja po kožu lica, ova je tema konstanta na brojnim blogovima koji pišu o ljepoti.

Stručnjaci, na primjer, objašnjavaju odnos žvaka-bore u kontekstu dva procesa. Prvo, imamo konstantno ponavljanje jednog te istog pokreta prilikom žvakanja koje izaziva pojavljivanje linije pored usana zbog pretjeranog korištenja mišića lica. Bar tako misli dr. Hema Sundaram, dermatologinja iz Washingtona. „Vjerujem da žvakanje potiče pretjeranu aktivnost mišića, a time se prekida vezivno tkivo kože koje ju drži čitavom zbog čega pak dolazi do gubitka njenog volumena i elastičnosti", kaže dr. Sundaram.

Jeste li ovisnik o žvakama?

Drugo, žvakanje može skratiti vijek trajanja dermatoloških sredstava koje ljudi ubrizgavaju kako bi riješili problem bora. No, prije nego se odreknete žvakaćih guma, pročitajte i ovo. Njemačka studija iz listopada 2009. pokazala je da su žvake dobre za povećanje i poboljšanje koncentracije jer žvakanjem se smanjuje stres, povećava se budnost i ublažavaju se simptomi naglog prestanka pušenja. Dobro, studiju je sponzorirala tvrtka Wrigley, ali ipak, studija je studija, zar ne?

Bilo kako bilo, taj repetitivni proces, ti konstantni i identični potezi vilice krivi su za sve, ponavlja dr. Schlessinger dodavši da se to odnosi uglavnom na okorjele ovisnike o žvakama.

Među takvima je, na primjer, Anna Viele, 36-godišnja blogerica (i bivša pušačica) iz Los Angelesa. „Žvačem čitav svoj život. Ne pravim balone i ne žvačem nužno svakog trena iako uvijek imam žvake kraj sebe. Sviđaju mi se jer stvaraju osjećaj da su mi usta čista i čine moj dah svježijim i izgleda da sam zato na neki način ovisna o njima." No posljednju boru koju je dobila ne pripisuje žvakama: „Čini mi se da sve to ima smisla, ali ipak to je kao da kažete kako ćete jedući ili smiješeći se zaraditi bore. No, neću zbog toga prekinuti sa žvakanjem. Osim ako to ne znači da ću zbog žvakanja dobiti bore i rak. Tek tad bih se zapitala trebam li prestati", kaže blogerica.

Metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Savjeti i preporuke

Nova anti-ageing noćna formula protiv bora koja nadoknađuje vidljive znakove gubitka kolagena, ujednačava ten i čini ga blistavijim.

Savjeti i preporuke

Smilje u svom sastavu sadrži ljekovite italodione, regenerirajuće neterpenske di-ketone, monoterpenske alkohole, monoterpene, estere, eterična ulja, gorke tvari, bioflavonoid i arzanol.

Drama Queen

I zato me briga. Zato me zanima što im se događa u glavi.

Savjeti i preporuke

Znate li da prve bore nastaju već u dvadesetima i to oko očiju i na rubovima usana?

Advertisement