12 minuta kretanja protiv raka

Brojne vrste raka iz dana u dan odnose sve više života diljem svijeta. Nedovoljna svijest o važnosti prevencije te samim time i kasno otkrivanje pojave bolesti vodeći su razlog poraznih statistika koje možemo promijeniti. Upravo zbog toga, Hrvatska se u subotu, 19. svibnja od 11 sati pridružuje brojnim državama Europe kako bi javnozdravstvenom akcijom 12 minuta kretanja protiv raka najavili tjedan borbe protiv ove opake bolesti.

U suradnji sa sportsko – edukativnim projektom Aktivna Hrvatska, a pod vodstvom stručnjaka s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, građani, profesionalni i rekreativni sportaši te liječnici 12 – minutnim će trčanjem i brzim hodanjem u zagrebačkom parku Maksimir odaslati poruku o važnosti prevencije svih vrsta raka. Ovom aktivnošću koja će u 11 sati započeti na ulazu Prilesje kod Mogile upozorit će i na važnost poštivanja Europskog kodeksa protiv raka koji upravo kroz 12 životno važnih preporuka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave ove opake bolesti.

“Kada bi svaki dan brzo hodali barem 12 minuta i pridržavali se 12 preporuka europskog kodeksa prevencije raka smanjili bismo svake godine broj umrlih osoba od raka za više od 30 posto.” – izjavio je predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof.dr.sc. Damir Eljuga.

Hrvatska je 2017. godine bila prva država u Europi koja je podržala inicijativu Europske lige protiv raka pod nazivom I CAN run against CANcer, a kroz 2018. godinu u svim državama Europe nastoji naglasiti važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji raka.

Javnozdravstvena akcija 12 minuta kretanja protiv raka održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, Ministarstva zdravstva RH, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Partner projekta je HEP, a podupiratelji su Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Škola narodnog zdravlja.