Čokoladni tart

IMG_4116-01

Tapkanje po mokrom podu ribarnice s bakom, studentski dani provedeni u stanu Marije Jurić Zagorke i smirujuće nedjelje s mamom najživlje su uspomene koje me vežu uz kraljicu zagrebačkih tržnica. Možda sam postala prestara za izvođenje umjetničkog klizanja u ribarnici, studentskim danima je nažalost došao kraj, ali barem dva puta mjesečno mama i ja nedjeljom idemo na Dolac. Ritual je to koji nikada ne gubi na važnosti, nikada ne postaje tlaka i baš poput svih rituala stvara ovisnost.

Dižemo se već prije 7, što ranoraniocima poput nas ne predstavlja nikakav problem, a doživjeti Zagreb koji se tek budi i još je uvijek neopterećen krcatim kafićima, poseban je doživljaj. Na putu do placa još jednom prolazimo kroz šalabahter iako i same znamo da će u cekeru završiti i ono što nije bilo na popisu.

Processed with VSCO with preset

Možda je to i najveća ljepota placa. Budi tvoju spontanost i kreativnost. Na placu se ne kupuje u žurbi, tu se uči i isprobava, izmjenjuju se iskustva, pa i pokoji recept. A ponekad je dovoljno biti i samo promatrač ispod raširenih šestinskih kišobrana. Svaka kumica, mljekarica i mesar živi su primjer ekonomije koja nikada neće propasti. Njihov trud i mukotrpan posao nagrađujemo vjernošću. Tako je i za nas samo jedna gospođa Đurđa čiji sir i vrhnje kad se spoje s kuružnjakom gospođe Žune iz Domaslovca možemo pričati o pravom savršenstvu. Galama, gurkanja i šaljivi natpisi samo su dio šarma ove intrigantne tržnice. Ona je svjedok minulih vremena, ali i mjesto gdje će nove generacije pravih purgera i svih nas koji to nismo stvarati svoje uspomene za budućnost.

Nema staklenika. Partizan pravi, još mu samo puška fali! – jedna kumica o svojim paradajzima

Za lijepih sunčanih nedjelja često se na roštilju zna naći ulov s ribarnice. Petak je zamijenjen nedjeljom jer je to jedini dan kad se svi uspijemo okupiti za stolom. No jedina konstanta, kronična ovisnost u najmanju ruku je nedjeljna želja za slatkim. Tako da svaku nedjelju guštamo u slasticama koje smo s ljubavlju pripremali pola subotnjeg poslijepodneva ili smo ih brzinski izmiksali poslije ručka od sastojaka koji su se našli u špajzi. Možda nam je doza slatkoga toliko potrebna da se lakše nosimo s činjenicom da je ponedjeljak pred vratima.

Čokoladni tart sa slanom karamelom i kremom od mascarponea je desert koji mi uvijek uspije izmamiti osmijeh na lice. Upravo ga zato posvećujem lijenim nedjeljnim poslijepodnevima. Uživajte u njemu bez obzira jeste li dijete kojeg sutra iščekuje vrtićki doručak, nervozni srednjoškolac koji ne zna na koju će foru napisati zadaću iz matematike ili radni čovjek koji si misli kad će opet taj petak.

Tart od čokolade

SASTOJCI ZA KALUP PROMJERA 28 CM:

Napomena: Za pripremu svih vrsta tartova koristim kalup s odvojivim dnom. Zahvaljujući takvom kalupu tijesto mogu lako razvaljati i iznimno je jednostavan za vađenje i serviranje kolača.

Tijesto:

  • 225 g glatkog brašna
  • 150 g hladnog maslaca, izrezanog na komadiće
  • 25 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 2 žlice vode

Nadjev:

  • 320 g čokolade
  • 150 ml mlijeka
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 5 žličica meda
  • 2 jaja

Krema od slatkog vrhnja i mascarponea:

  • 120 ml slatkog vrhnja
  • 80 g mascarponea
  • mahuna vanilije
  • 2 žlice šećera u prahu

Slana karamela:

  • 100 g kristal šećera
  • 120 ml slatkog vrhnja
  • 50 g maslaca
  • 1 žličica cvijeta soli

PRIPREMA PRHKOG TIJESTA:

Za pripremu prhkog tijesta najprije pomiješajte brašno i šećer u prahu s komadićima maslaca. Smjesa mora izgledati kao krušne mrvice. Ovaj dio pripreme tijesta je najdelikatniji. Morate biti brzi kako ne bi previše zagrijali maslac s rukama. Potom u smjesu dodajte jaje i vodu te mijesite dok se tijesto ne skupi u masu. Napravite disk od tijesta. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

U ovom koraku ću vam objasniti najlakši način za valjanje i stavljanje u kalup prhkog tijesta. Odvojite donji dio kalupa od prstena. Pobrašnite ga i razvaljajte tijesto na njemu. Bitno je da ga razvaljate oko 4 cm preko ruba baze kalupa. Dijelove tijesta koji prelaze preko ruba baze kalupa presavinite prema unutra kako bi bazu kalupa mogli staviti u prsten kalupa. Rubove tijesta koje ste presavinuli pažljivo utisnite preko ruba kalupa. Tijesto će prelaziti rub kalupa no još ga uvijek u ovoj fazi nemojte rezati. Tijesto pažljivo izbodite vilicom na nekoliko mjesta kako se ne bi napuhnulo prilikom pečenja. Tako pripremljeno tijesto stavite u hladnjak na pola sata. To će spriječiti da se tijesto skupi tijekom pečenja.

Zagrijte pećnicu na 200 °C.

Izvadite priređeni kalup iz hladnjaka. Na tijesto stavite aluminijsku foliju i grahorice ili tjesteninu koji će služiti kao uteg. Pecite tijesto na slijepo 12 do 15 min. Izvadite tijesto iz pećnice. Maknite foliju s tijestom ili grahoricama te pažljivo s oštrim nožem odstranite viškove tijesta koji prelaze rub kalupa.

Vratite prazan kolač ponovno u pećnicu te pecite još 10 do 12 min tj. dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju. Izvadite tijesto iz pećnice te ga stavite da se potpuno ohladi. Za to vrijeme pripremiti nadjev. Smanjite temperaturu pećnice na 130 °C.

PRIPREMA NADJEVA ZA TART:

Mlijeko, vrhnje i med zagrijete do vrenja.

Čokoladu nasjeckajte u posudu te preko nje prelijte zagrijano mlijeko i vrhnje. Miješajte dok se sva čokolada ne otopi.

Prelijte smjesu od čokolade preko razmućenih jaja i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Budući da će ostaci grudice od čokolade i jaja smjesu procijedite kroz fino sito.

Tart pecite oko 45 minuta. Gotov je kad se nadjev počne zgušnjavati, ali je i dalje drhtav u sredini.

Ostavite tart da se malo ohladi prije nego što će te ga izvaditi iz kalupa. Najlakši način da ga izvadite iz kalupa jest da ga stavite na staklenku od pekmeza ili od neke kiseline te prsten kalupa lagano spustite prema dolje. Premijesite tart na kalup za posluživanje.

PRIPREMA KREME OD SLATKOG VRHNJA I MASCARPONEA:

Pomiješajte slatko vrhnje, mascarpone, šećer u prahu i sjemenke iz mahune vanilije. Miksajte sve zajedno 4-5 minuta.

PRIPREMA SLANE KARAMELE:

Šećer otopite na umjerenoj temperaturi. Nemojte ga miješati sve do trenutka dok nije u potpunosti otopljen (mora biti zlatno-smeđe boje).

Dodajte maslac i energično miješajte dok se sav ne otopi.

Maknite lonac s vatre. Po malo dodajte slatko vrhnje i neprestano miješajte.

Stavite žličicu soli, dobro promiješajte. Ostavite da se karamela hladi 15-ak minuta u loncu, a nakon toga ju prelijte u staklenku.

Autor: Petra Majdak, malichef.com

malichef