Dah koji život znači

Već duže razdoblje za ovu knjigu pljušte pohvale New York Timesa (čak 51 tjedan na listi bestselera), Washington Posta i NPR Booksa. Svi su složni u jednom: ovo je knjiga koju se ne smije zaobići! Nagrađena je nagradom Goodreads Choice Awards 2016 za najbolje memoare i autobiografiju. Knjiga je prodana u milijunskim nakladama, a brojni su čitatelji u ovom mladom čovjeku, koji je prerano izgubio borbu, pronašli – uzor i utočište.

Rečenica: “Žao mi je, ali ne znamo točno koliko života vam je još preostalo.”, zasigurno je najteža rečenica za liječnike, obitelj i pacijenta. Za Paula Kalanithija značila je da mora ostaviti životni trag i podijeliti svoje misli s ostatkom čovječanstva. Dvije godine nakon dijagnoze, Paul Kalanithi je preminuo u svojoj trideset i osmoj godini života. Posljednje dvije godine svog života borio se svim načinima protiv metastaza na plućima. Istovremeno, posljednje mjesece života iskoristio je za pisanje knjige o igri sudbine koja mu je dodijelila intenzivan tečaj o smrti i smislu života, koje su Paula okupirale od njegove rane mladosti.

Dah koji život znači je izuzetno potresna, emotivna, iskrena i nadahnjujuća knjiga koja u sebi nosi žurnost utrkivanja s vremenom, potrebe da se kaže mnogo toga važnog. Paul Kalanithi želio je ljudima pomoći shvatiti smrt i suočiti se s vlastitom smrtnošću. Knjiga je na određen način nedovršena jer je ubrzano pogoršanje Paulova stanja zaustavilo njezino pisanje, ali to je temeljna sastavnica njezine istine, stvarnosti s kojom je Paul bio suočen.

O piscu

PAUL KALANITHI (1977. – 2015.) bio je neurokirurg i pisac. Odrastao je u Kingmanu u Arizoni te na Sveučilištu Stanford diplomirao englesku književnost i humanu biologiju. Na Sveučilištu Cambridge magistrirao je povijest te filozofiju znanosti i medicine, pa s pohvalom diplomirao na Medicinskom fakultetu Yale, na kojem je primljen u državno počasno medicinsko društvo Alpha Omega Alpha. Vratio se na Stanford kako bi dovršio specijalizaciju neurološke kirurgije i postdoktorski studij neuroznanosti, tijekom kojega je primio najvišu nagradu koju Američka akademija za neurološku kirurgiju dodjeljuje za istraživanje. Umro je u ožujku 2015. godine. Za njim je ostala njegova velika obitelj puna ljubavi, uključujući njegovu suprugu Lucy te njihovu kćer Elizabeth Acadiju.

Kritike:

“Dirljivi,  duboki  i inspirirajući memoari dr. Kalanithija su dokaz da nas upravo umirući najviše mogu naučiti o životu.“ – Atul Gawande, autor knjige „Prolaznost“.

„Garantiram da je nemoguće nakon čitanja ove knjige ostati isti…dijelom zbog višestrane darovitosti autora, a dijelom zbog načina na koji prenosi ono što mu se dogodilo. U pitanju je strastveni rad i trud, očekivanje smrti i učenje o životu. Kao što je autor napisao svom prijatelju: Dovoljno je tragično samo i zamisliti takvu situaciju. I previše važno da bi se zaobišlo.“ – Janet Maslin, The New York Times.

Darujemo vam jedan primjerak knjige. Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #dah

Prijave primamo do 14. travnja, točno u podne. Nagrade će biti poslane samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Maca Turić