Kruhovac i shiitake gljive s umakom za roštilj u zelenoj salati

Kruhovac (nangka ili jackfruit) je čarobno voće – puno hranjivih tvari i iznenađujuće mesnate teksture – i često ga uspoređuju sa svinjetinom! Prekriveno gustim, dimljenim umakom za roštilj, pomiješano sa shiitake gljivama i umotano u zelenu salatu, ima nevjerojatan okus.

Sastojci za 5 osoba

  • 2 x 400 g konzerve mladog kruhovca u vodi/rasolu
  • 1 žličica sjemenki komorača, tostiranih i mljevenih
  • 1 žličica sušene kadulje
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica kajenskog papra
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1 žličica šećera
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 crveni luk, sitno nasjeckan
  • 120 g (1 ½ šalice) shiitake gljiva, odstranjenih tvrdih stabljiki i tanko narezanih
  • 240 g (1 šalica) umaka za roštilj

Za posluživanje:

  • 4 glavice mlade zelene salate
  • šarena salata od kupusa
  • tostirani indijski oraščići

Najprije ocijedite kruhovac i osušite ga kuhinjskim papirom. Vidjet ćete da je u trokutastim komadima – odstranite tvrdu sredinu, zatim rukama natrgajte mekane dijelove u veću zdjelu. Naići ćete na sjemenke, njih također odstranite.

Kada ste stavili sve meke, elastične dijelove u zdjelu, dodajte začine i šećer. Dobro promiješajte da svaki komad voća bude prekriven.

Sada zagrijte veliku tavu s neprianjajućim dnom na srednjoj vatri. Dodajte kokosovo ulje, zatim luk i gljive. Pirjajte oko 3 minute, neprestano miješajući.

Neka luk i gljive postanu potpuno zlatni i karamelizirani jer će to dodati odličan okus.

Kada dobiju zlatnu boju dodaje začinjeno voće i pirjajte još 2-3 minute, dok sve ne dobije boju i dok se šećer lijepo ne karamelizira.

Dodajte umak za roštilj, dobro promiješajte i smanjite vatru. Pirjajte 8-10 minuta na laganoj vatri,
često miješajući.

Poslužite pirjano voće s umakom za roštilj u listovima salate, dodajte na vrh salatu od kupusa i tostirane indijske oraščiće.

Recept preuzet iz kuharice Vegan 100 posto, Gaza Oakleya u izdanju Planetopije.