Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Galetta s jabukama by Hungry Mile

Zato smo Milu Butorca ili ti Hungry Milu zamolili da podijeli s nama recept!

Jabuka, od davnina poznata kraljica jeseni, voće je koje nas štiti od liječnika, a miješa se u sve – kolače, kekse, savijače…, ali i ljubavne veze, a u novije vrijeme i u kozmetiku. Slatka je to voćka koje u izobilju ima upravo u ovo godišnje doba.

Zato smo Milu Butorca ili ti Hungry Milu zamolili da podijeli s nama recept!

Galetta s jabukama

Za tijesto:

  • 300 g brašna (pola glatko – pola oštro)
  • prstohvat soli
  • 2 žlice šećera u prahu
  • naribana korica jednog limuna
  • vanilija ili vanili šećer
  • 125 g maslaca
  • 1 veliko jaje
  • po potrebi nekoliko žlica hladne vode

Brašno, sol, šećer i koricu pomiješati – njima dodati hladan maslac narezan na kockice. Utrljati brzo nalik na mrvice kruha. Tome dodati jedno veliko razmućeno jaje. Brzo povezati, ako nije kompaktno do kraja onda dodati malo vode.Dobro povezano tijesto razvaljati na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, sve skupa premjestiti na lim za pečenje (ja sam koristio veliki lim od pećnice).

Tijesto premazati s pekmezom, (ja sam koristio od šljiva) ali premazati tako da sa svake strane bude maksimalno 2 cm slobodnog tijesta. (to će biti preklop) Tako pripremljeno ostaviti sa strane i upaliti pećnicu da se grije.

Za nadjev:

Pripremiti nadjev – nekoliko većih jabuka (4-5) dobro oprati, i rezati ih na tanje ploške, kad su ploške izrezane onda ih politi sa sokom od 1 limuna, i po njima naribati manji komad svježeg đumbira.

Jabuke slagati po tijestu – po onom dijelu premazanom pekmezom. Posuti ih s cimetom i šećerom. Ne treba puno šećera zbog pekmeza.

Čiste krajeve premotati preko jabuka kao paketić i staviti peći na 180 pola sata. Paziti i gledati kad je gotovo. Tijesto treba biti keksasto, a voće meko.

Fotografije: Marija Laća

Ne propustite

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.