IO Ivana Omazić

Knjige koje čita, muzeji koje posjećuje i ljudi koje susreće formiraju osobno iskustvo Ivane Omazić, međunarodno renomirane hrvatske kreatorice, koje upisuje u rad na vlastitom brendu IO. Zbog takvog specifično subjektivnog pristupa, odjeća IO Ivana Omazić je poput njenog intimnog dnevnika, narativna i prožeta odrazom dizajneričine osobnosti, kao i slow fashion metodom koju primjenjuje pri izradi kreacija od osnutka vlastitog brenda.

Ishodišna ideja nove, pete IO kolekcije SS 18 rodila se za posjeta pariškom Musée de l’Armée, mjestu na kojem su izložene vojne uniforme iz 19. stoljeća. Ivana Omazić preuzela je siluetu uniforme Napoleonove Grande Armée, a ukrasni vez muzejskih primjeraka u kolekciji je zamijenila vlastitim konceptima – paškom čipkom, motivima japanskih tetovaža i za IO prepoznatljivim apstraktnim minimalističkim kompozicijama. I u ovoj kolekciji odjeća IO Ivana Omazić rezultat je ručnog rada, neuobičajeno velikog broja fitinga i istraživanja u konstrukciji, a dekoracije su bez iznimke izrađivane show fashion tehnikama – čipkanjem, ručnim oslikavanjem ili otiskivanjem.

IO SS18 kolekcija je koja vjerno prenosi autentičnu imaginaciju i razigrani pogled Ivane Omazić na vrijeme i svakodnevni život koji ju okružuje, kao i znanje, iskustvo i predanost ove međunarodno priznate majstorice zanata. Besprijekorno izrađena, IO SS 18 kolekcija predlaže čitavu žensku mini garderobu, prikladnu za nošenje u različitim prigodama i prošaranu optimizmom žute boje suncokreta.

Grande Armée

Komadi koji direktno evociraju siluetu devetnaestostoljetne vojničke uniforme, izrađeni su od čvrstog pamuka u crnoj, bijeloj i pariško plavoj boji. Dekorirani su strpljivo sakupljenim originalnim antiknim gumbima austrougarske vojske. Motivi s autentičnih kolekcionarskih gumbiju preneseni su u kolekciji u printove ptice orla, izrađene tehnikom otiskivanja.

Tatoo

Printevi ptice orla na odjeći su otisnuti preko ručno oslikanih i jarko obojenih krugova narančastih i žutih krugova, koji u kolekciju uvode inspiraciju iz kulture zemlje izlazećeg sunca. Japanska inspiracija provedena je printovima motiva japanskih tatoo majstora. Oni su otisnuti na voalu, materijalu tankom i paučinastom, nježnom na dodir i iznimno zahtjevnom za krojenje. Tatoo motivima koje je aplicirala na transparentan materijal dizajnerica je još jednom postigla za IO karakterističan efekt rigorozne ženstvenosti, spoj romantičnog i strogog, kontrapunkt prepoznatljiv za IO estetiku.

Geometrijske kompozicije

Motivi apstraktnih geometrijskih kompozicija i u IO SS 18 kolekciji ručno oslikani na odjeći. Sada su animirani oslikanim brojevima, podsjećajući na signalizaciju s gradskih parkirališta. Prepoznatljivi IO print kvadrata ponuđen je u inverziji, ostvaren primjenom tehnike ručnog slikanja airbrush kistom.

Paška čipka

Bogate vezove kakve je vidjela na francuskim vojničkim odorama Omazić je u kolekciji zamijenila dragocjenom paškom čipkom, “bijelim zlatom”, izvornim hrvatskim kulturnim dobrom. Tradicijski rad paških čipkarica primijenjen je na pojedinim komadima odjeće u IO SS18, čija je izrada trajala tri mjeseca, kao kruna dosadašnjeg IO istraživanja slow fashion pristupa izradi odjeće.