Kako ponovo zaspati kada se probudite usred noći?

Svatko se od nas više od svega želi naspavati  bez ikakvih ometanja. Ali ponekad, željeli mi to ili ne, desi se da se probudimo u 3-4 sata ujutro. Kada nemate tako ugodnu, mirnu noć, to može utjecati na vaše raspoloženje, zdravlje, obitelj, pa čak i na vaš posao. Što onda (ne) treba da se radi u toj situaciji?

Uzročnik našeg buđenja u sred noći može biti bilo što. Možda neka kasna poruka, glasan seks susjeda ili promet – svejedno je. Probudit ćemo se i biti mrzovoljni i uvijek i bez izuzetka nam bude problem da ponovo zaspemo.

Takozvani ‘doktor za spavanje’ Dr. Michael Breus, u svojoj knjizi “The Power of When” objasnio je kako postoji jedna stvar koju nikako ne smijemo napraviti kad se probudimo usred noći, osim ako baš moramo. Njegov glavni savjet je da ne smijete gledati koliko je sati. Breus objašnjava da većina ljudi ima iracionalni strah da neće spavati onoliko koliko im je potrebno. Zato, kad se probudimo u gluho doba noći, naš instinkt nam govori da pogledamo sat i provjerimo koliko je preostalo vremena do aktivacije alarma.

Osnova svega je da upravo to ne smijete napraviti! Trebamo se potruditi ostati mirni kad smo se već probudili. U suprotnom, možete se samo dodatno uzrujati i napraviti još veći problem. Doktor Breus savjetuje i da ne idete u toalet osim ako baš ne morate. Ustajanje iz kreveta će ubrzati rad vašeg srca i to je loša stvar za odmaranje.

Listanje po mobitelu još je jedan potez od kojeg bi se trebali suzdržati jer će nas takva aktivnost mentalno razbuditi, a svjetlo s ekrana natjerati da priviknemo oči na budno stanje.