Nekoliko romana s likovima koje ne želite sresti u stvarnom životu

Krimići su ih puni, što je razumljivo, ali ima ih svuda oko nas. Radi se samo o stupnju bezosjećajnosti. Jeste li ikada radili u nekoj firmi, imali šefa? Onda vjerojatno znate o čemu pričamo. Moć mijenja ljude, od bespomoćnih i nesigurnih figura stvara opasne spodobe što izlaze iz svojeg mraka gušeći pritom i naše svjetlo. Kada ne uspiju usponom na društvenoj ljestvici, stvari uzimaju u svoje ruke. Izabrali smo nekoliko izvrsnih romana po čijim stranicama lutaju neprilagođeni, opasni i vrlo čudni ljudi-sjene. A sve kako biste vi uživali.

Ne vjeruj svojim očima – Sarah Pinborough

Prvi vrhunski triler ove godine upravo je stigao u knjižare. Recimo da se radi o vrlo neobičnom ljubavnom trokutu.  Recimo da nesretan bračni par uvuče u svoj tajnoviti život ženu koja se, nakon propalog braka, bori sa svojim samačkim životom. Pratimo dvije žene koje nam prepričavaju svoje viđenje događaja, a opasnost se nalazi na svakoj stranici. Netko igra igru, ali tko? Pravi psihološki teror potpomognut epizodama lucidnog sanjanja. Ako znate što je to, onda znate da ta aktivnost izaziva jezu jer se radi o ulasku u područja daleka svakodnevnoj normalnosti. U knjizi je lutanje snovima prikazano kao mračna aktivnost, a na kraju knjige čeka vas najveći šok. Iznimna knjiga s puno izgubljenih likova koji se igraju sa životima nevinih. (Egmont, 99,00 kn)

Zgodne djevojke – Karin Slaughter

Slaughter je veteranka u sferi odličnih trilera punih psihopatskih ubojica. Ovaj roman je poseban stoga što je izdvojen iz serijala te se može čitati samostalno. Nešto je dugo nukalo autoricu da napiše ovu priču pa je to na kraju i učinila. Opet imamo tajne u životima naizgled normalnih ljudi. A kada otkrije koliku količinu izopačenosti neki od njih nose u sebi, čitatelj će se lako izbezumiti. Ili biti sretan što je pronašao još jednu potvrdu da nešto nije u redu s ljudskim rodom. Poznati i notorni ‘snuff’ filmovi ovdje dobivaju novu, dijaboličnu dimenziju. Kad pomislite da ste već sve vidjeli, Slaughter je tu da vas pogurne u nove ponore. S jedne strane psihološki triler, s druge žestoka priča o psihopatskim sklonostima srednje klase. Neobičan, ali vrlo uspješan spoj. (Znanje, 99,00 kn)

Maestra – Lisa Hilton

Prvijenac britanske autorice Lise Hilton, bio je žrtva pogrešnog marketinga. Objavljen u onom ludilu koje se stvorilo oko erotske trilogije ’50 nijansi sive’ na silu je uspoređivan s tim knjigama. Istina, ima i ovdje dosta divljeg seksa, ali nije u tome poanta. Neki su knjigu svrstali pod ‘ultrafeminizam’, dok su drugi tvrdili da je upravo suprotno. Protagonistkinja romana u jednom trenutku, razočarana ophođenjem okoline prema njoj, odluči krenuti svojim putem. A taj put je mračan jer ciljeve koje si je zacrtala dostiže preko leševa – i raznih užarenih kreveta. Dodatno je stravično što junakinja ima vrlo sofisticiran ukus za umjetnička djela te nas šokira nesklad između ljepote kojoj se divi i stvari koje čini kako bi postigla ono što želi. Je li to što želi samo sloboda od društvenih pritisaka? (Stilus, 79,00 kn)

Vidim te – Claire McIntosh

Internet je podario nevjerojatno puno materijala autorima kriminalističkih romana. U svojim mračnim sobicama, ljudi pomisle kako ne bi bilo loše izraziti svoje stavove, emocije, opsesije. Blaži oblik skrivenog djelovanja je prekrasna aktivnost ‘trolanja’, a nešto opasniji izražava se kroz uhođenje, popularno nazvano ‘stalkingom’. Problem s uhođenjem je što nitko nije siguran od psihičkog terora. Zamislite da znate kako vas netko prati. Što ćete učiniti? Kome se obratiti? Ta ništa se nije dogodilo. Ali teror raste, a vi ne vidite tko stoji s druge strane kamere, ekrana ili vašeg prozora. McIntosh je od svih likova učinila sumnjivce, a mi se još uvijek osvrćemo preko ramena ne bismo li uočili prati li nas netko. Brrrrr! (Mozaik knjiga, 99,00 kn)

Autor BM