T&T Street Pašticada

Ovogodišnja Foodballerka me „izula iz cipela“. Toliko dobre hrane na jednome mjestu! No, jedno jelo je ipak zaslužilo posebno mjesto u mome srcu – T&T Street Pašticada.

Zato sam i „uhvatila” Frana Ćurkovića iz T&T da podijeli s nama „znanje“.

“Od malih nogu bio sam znatiželjan i zanimala me hrana, često sam eksperimentirao kombinirajući razne okuse i bio sam jako kreativan što je ponekad izluđivalo moje roditelje. Isto ako uvijek su mi bili zanimljivi gastro festivali i razmišljao sam kako nastupiti na njima. Nakon prošlogodišnjeg našeg hita sarmice u pecivu ovaj put smo moj frend Marko i ja osmislili pašticadu u pita kruhu. Od mame sam pokupio recept, najeli smo se pašticade do sita no morali smo dodati i svoj štih. Tako naša pašticada ima i dodatak cole slow salate, a serviramo ju u lepinji ili burger pecivu, posjetitelji mogu odabrati. Uvijek nudimo neki domaći recept i jako nam je važno da jelo bude vrlo kvalitetno i ukusno. Po dosadašnjim reakcijama ljudima se sviđa pašticada, a kad uz nju probaju još naše domaće ledene čajeve i domaći gin baš su zadovoljni.”

Sastojci:

  • 2 kg Junetina
  • 1 luk
  • 2 velike mrkve
  • 1 korijen peršina
  • 1 manji korijen celera (ili pola velikog)
  • ocat
  • crno vino
  • 400 g suhih šljiva
  • 4 režnja češnjaka
  • 200 g narezanog špeka
  • 400 g pasirane rajčice
  • 2-3 prstohvata mljevene crvene paprike
  • 2 dcl prošeka (ili crno vino u koje dodajte 2-3 žličice šećera
  • voda
  • sol
  •  papar

Priprema:

Junetinu staviti u posudu s jednim lukom, mrkvom, peršinom, celerom, octom i vinom. Ocat i vino stavite dok ne prekrije meso u posudu u kojoj pacate. Omjer ocat:vino= 2:1. Ostaviti da se ‘paca’ 24 sata.

Nakon što se meso napacalo, ‘špikajte’ junetinu na 10/12 mjesta špekom i češnjakom. Nakon špikanja posolite i popaprite junetinu i uvaljate u brašno. Meso se kratko (1-2 min) poprži kako bi se ‘zatvorilo’ sa svih strana. Time sačuvamo sve okuse u mesu.

Mesu dodati povrće iz paca koje prethodno propasirate, pasiranu rajčicu, 1 dcl tekućine iz paca, 2 dcl prošeka, mljevene crvene paprike i ostatkom špeka. Dodati i vode kako se pašticada ne bi osušila. Neka se krčka na laganoj vatri, te svakih pola sata okrenite meso. Dodajte vode ako vam ispari previše tekućine kako bi pašticada ostala sočna. Nakon 2 sata, dodaju se suhe šljive.

Nakon dodavanja šljiva neka se krčka još sat vremena. Dakle sveukupno se kuha 3 sata.

Poslužiti u pita kruhu sa salatom od kupusa, crvenog kupusa i mrkve.