Tretman koji je zaludio žene diljem svijeta

Iako je u prošlosti rejuvenacija lica s dermalnim filerima i Botox-om zanemarivala donji dio lica, danas se stavlja naglasak upravo na taj dio lica i njegovo konturiranje.

Oblikovanje donjeg dijela lica, zatezanje kože i smanjenje podbratka tema su brojnih svjetskih kongresa na kojima se raspravlja o tretmanima kojima bi mogli pomladiti njezin donji dio koji itekako djeluje na cjelokupni izgled.

Medikol2
Kod mladenačkog izgleda lica možemo primijetiti liniju u donjem dijelu lica koja predstavlja prijelaz lica u vrat i ona je ravna, nježna i zategnuta no tijekom starenja ona gubi svoje obrise zbog čega osoba dobiva puniji, pa čak i tužniji izgled lica.

Medikol 3

Što se događa?

Osim „padanja lica“ , razvoja opuštenosti kože donje čeljusti i gubitka jasne granice (prijelaza) lica u vrat, primjećuje se da dolazi i do promjene kuta brade i stvaranja podbratka.

Jedan od glavnih razloga zašto dolazi do „iskrivljenja“ odnosno do gubitka jasne linije donje čeljusti je i gubitak koštane potpore, što je karakteristično u procesu starenja.

Što to znači?

To znači da dolazi do rearpsorpcije donje čeljusti i njezinog skraćivanja što naglašava sve promjene iznad te kosti kao što su:

  • opuštenost kože donje čeljusti
  • gubitak i spuštanje potkožnog masnog tkiva s istovremenim stvaranjem nakupina masnog tkiva ispod brade
  • opuštenost i atrofije mišića
  • stvaranje podbratka
  • opuštenosti i mlohavosti kože donje čeljusti

Ono što se vrlo često zaboravi je i zubalo jer gubitkom zuba, a samim time i mehaničkog podražaja na čeljusti, kosti čeljusti se smanjuju što dovodi do „uvučenog“ izgleda kože.

Medikol 4

zdravi zubi i kosti čeljusti                   gubitak zubi ali zdrave kosti čeljusti       gubitak zubi i reapsorpcija čeljusti

Veliki utjecaj ima i platizma koja predstavlja veliki vratni mišić koji vuče kožu donjeg dijela lica prema dolje dovodeći do još veće naglašenosti opuštenosti tog dijela lica.

platizma – veliki vratni mišić koji vuče kožu lica prema dolje

platizma – veliki vratni mišić koji vuče kožu lica prema dolje

Kao najnovije metode pomlađivanja i oblikovanja donjeg dijela lica koriste se dermalni fileri, Botox, mezoterapija i PRP, zatim masno tkivo i implantati. Kao neinvazivne metode zatezanja kože koriste se SPM (u najvećem broju), TITAN laser i radiofrekvencija.

medikol6
Ako ste nadoknadili volumen i korigirali donji dio lica, već ste puno napravili i puno utjecali na izgled lica jer ste naglasili rub lica, uspostavili jasnu a opet nježnu granicu lica i brade, smanjili podbradak i digli donji dio lica zbog čega ono izgleda jedro i mladoliko.

Medikol7
U estetskoj medicini podizanju donjeg dijela lica te konturiranju brade i donje čeljusti možemo pristupiti na 4 načina:

1.možemo „opustiti“ veliki vratni mišić s Botox-om tako da ne vuče kožu lica prema dolje

medikol8

 

2.možemo podići odnosno napraviti „push up“ kožu lica pomoću filera točno determiniranih područja u području donje čeljusti.

 

medikol9

Naravno, sama promjena oblika brade već ima taj „wow“ efekt gdje smo, pogotovo kod žena, korigirali oblik brade i liniju brade dajući ovalan izgled licu, što je danas trend u svijetu.

 

medikol10

 

3. možemo „podići“ cijelu kožu donjeg dijela lica s dermalnim filerima tako da revoluminiziramo područje srednjeg dijela lica i obraza kako bi podigli opuštenu kožu

 

medikol11

 

4. možemo „zategnuti“ kožu, i s mezoterapijom odnosno pomoću mezoterapijskih koktela koji direktno djeluju na zatezanje kože, ali samo do određene mjere
No, za koji god postupak ste se odlučili, naglasak mora biti na individualiziranom pristupu svakom klijentu i potpunom pristupu cijeloga lica, a ne samo njezinog jednog dijela, kako bi dobili idealnu harmoniju i simetričnost lica. Ne zaboravite, donji dio lica itekako je važan ako želimo postići mlađi i ženstveniji izgled lica.

Optimalni rezultati u estetskoj medicini dobivaju se kombiniranjem različitih tehnika i različitih preparata, naravno, uz stručno znanje.

medikol12
Piše: Dr. Irijana Rajković
Voditeljica Centra za estetsku medicinu Medikol

www.medikol-ustanova.hr