Upoznajte simpatične ilustracije Kika Draws

Tihu, samozatajnu Kristinu Musić i njen rad pratimo nešto više od godinu dana. Znate li da su neke naslovnice vaših omiljenih knjiga upravo njenih ruku djelo?

Draga Kristina, kako početi nego od početka! Kada si shvatila da imaš taj iznimni talent?

Od kad znam za sebe, konstantno nešto izrađujem, modeliram ili crtam. Kao mala crtala sam stripove, smišljala razne likove i priče, izrađivala poklone za bližnje od glinamola i plastelina Igrala se raznim tehnikama crtanja. Većina koji su vidjeli moje radove rekli su mi da sam talentirana što me poticalo da dalje nastavim crtkarati.

Završila sam gimnaziju i Grafički fakultet i nakon toga radila sam 2 godine u jednoj tiskari gdje je moja kreativnost malo stala no ubrzo sam dala otkaz i krenula u svoje vode.

Što najviše voliš ilustrirati?

Najviše volim ilustrirati stvari za djecu. Sve samo da je što veselije, šarenije i šaljivije. Želja mi je ilustrirati puno slikovnica i knjiga u budućnosti.

Ilustrirala si i jednu zanimljivu slikovnicu – Mara Šara i let s puno dara. Je li teže raditi ilustracije za djecu ili za odrasle?

Mara Šara mi je bila poseban gušt za ilustrirati jer sam imala dosta slobode i autorica Tatjana Čekada je bila super klijentica.

Trenutno mislim da je teže raditi ilustracije za odrasle, ali opet i to se da jer je bilo kakav oblik ilustracije po meni zanimljiv i volim ga raditi.

No, ti se ne baviš samo ilustracijama. Što te još veseli?

Uz ilustracije se bavim i modeliranjem polimerne gline, razvila sam brand pod imenom Stvarčice. Izrađujem nakit i personalizirane slike, naravno u svom dječjem i šaljivom stilu. Tu smirujem živce. Posebno me vesele reakcije ljudi kada dobiju stvarčicu na poklon, pogotovo ako je personalizirana.

Bavim se i grafičkim dizajnom, od toga najviše dizajn naslovnica knjiga. Radila sam kratko u Algoritmu pa sam tu otkrila i taj oblik veselja :). Danas surađujem sa Vorto Palabra izdavačkom kućom i autoricom Alex L. Michaelson.

Također sam i instruktorica joge, volim podučavati satove joge. Kako moj posao, kao i danas većina drugih, zahtjeva puno sjedenja, joga je spas za dušu i tijelo.

I, naravno za kraj, kakvi su ti planovi? Ti si jedna mlada poduzetnica pa nas zanima i kako se snalaziš u poduzetničkim vodama?

Za sada se dobro snalazim i zadovoljna sam. Otvorila sam obrt pod nazivom Kika Draws. Sretna sam što sam svoj šef i imam svoju slobodu. Planiram u buduće ići na što više edukacija, konferencija te razvijati svoje ilustratorske sposobnosti kao i dobiti više projekata koje ću ilustrirati.

Priznajem da imam strahova, no mislim da je to normalno kada radiš sam za sebe, bez da imaš sigurnu plaću svaki mjesec. No do sada je sve polagano išlo uvijek na bolje pa se nadam da će i nastaviti tako.

Sad sam se sjetila stripova, mogla bi ih ponovno početi crtati :).

 

Kristinine radove možete naći na:

https://www.instagram.com/kika.draws/
https://www.facebook.com/kikadrawsthings/

 

Naslovna fotografija – Photo by Dani Ropi