Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

10 zdravstvenih posljedica debljine

Višak kilograma sa sobom donosi brojne probleme.

Debljina nikad nije bila i nikad neće postati samo estetski problem. Višak kilograma sa sobom donosi brojne probleme. Popis mogućih bolesti je, nažalost, predug.

1. Degeneracija kosti i hrskavice (osteoartritis)

Debljina uzrokuje osteoartritis u većini zglobova, pogotovo u koljenu. Razvoju bolesti su sklonije žene. Pretile pripadnice nježnijeg spola imaju devet puta veći rizik za razvoj osteoartritisa u koljenu. Međutim, bolest pogađa i u druge zglobove. Najnovije istraživanje pokazuje da je debljina odlučujući faktor pojave osteoartritisa glavnog palčanog zgloba i to kod oba spola. Podaci potvrđuju da metabolički i mehanički faktori debljine pojačavaju efekte na zglobove.

2. Koronarna bolest srca

Debljina je usko povezana s rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Prekomjerna tjelesna težina iz godine u godinu uzrokuje sve veći broj oboljelih, ali i broj umrlih. Nemojte i vi postati dio crne statistike!3. Bolesti žučnog mjehura

Prekomjerna tjelesna težina predstavlja važan faktor rizika za razvoj žučnih kamenaca. U takvim slučajevima, jetra proizvodi prekomjerne količine kolesterola, koji se zatim isporučuje u žuč zbog čega ona postaje prezasićena. Dokazi potvrđuju da je određena hrana, poput zasićenih masnoća i rafiniranih šećera primarni krivac za ovakve slučajeve.

4. Visok krvni tlak (hipertenzija)

Postoje brojni razlozi za pojavu hipertenzije. Međutim, čini se da glavnu riječ ipak vode tvari pohranjene u višku masnog tkiva, što na kraju rezultira visokim krvnim tlakom. K tome, kod debelih osoba u većini slučajeva dolazi do povišene proizvodnje inzulina. Višak inzulina podiže krvni tlak.

5. Povišen kolesterol, povišena razina triglicerida (dislipidemija)

Primarnu dislipidemiju povazanu s debljinom karakteriziraju povišeni trigliceridi te snižena razina HDL kolesterola, te nepravilan sastav LDL kolesterola.6. Respiratorni problemi

Debljina može uzrokovati respiratorne probleme. U prsima se javlja osjećaj težine pa je pretilim osobama sve teže disati, hodati i nositi bilo kakav teret.

7. Karcinomi

Podaci za 2002. godinu govore da je samo u Americi dijagnosticirana oko 41 tisuća novih slučajeva karcinoma uzrokovanih debljinom. Drugim riječima, oko 3.2 posto svih karcinoma je povezano s debljinom.

8. Apneja tijekom spavanja

Već je odavno poznato da debljina uzrokuje apneju tijekom spavanja. Dobra je vijest da gubitak 10% ukupne težine pretile osobe povoljno djeluje na smanjenje ove pojave.

9. Moždani udar

Stalni porast debelih osoba je povezan s učestalom pojavim moždanih udara i to pogotovo kod žena u dobi od 35 to 54 godina.

10. Dijabetes tipa 2

Debljina je jedan od najjačih faktora rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.

Nadamo se da smo vas predstavljenim posljedicama debljine po zdravlje barem djelomično uspjeli uvjeriti da konzumacija prekomjerne količine hrane nije vrijedna rizika!

Ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Kad pomislimo na sezonsku depresiju, niža emocionalna stanja obično povezujemo s hladnim, sivim vremenom.

Savjeti stručnjaka

Ako vam migrena otežava život, možda biste trebali razmotriti vježbanje kao intervenciju za upravljanje simptomima i smanjenje učestalosti napadaja. I

Budi fit

Kada bi postojala tableta koja bi imala isti učinak kao i tjelovježba, biste li je uzimali ili biste ipak odradili svoju dnevnu dozu rekreacije?...

Anja može sve

Sigurna sam kako mislite da u Hrvatskoj nema toliko amputiraca, jer takve stvari se najčešće događaju u mnogoljudnijim zemljama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.