16 saveznika u borbi protiv upale sinusa

đumbir

Završili smo s godišnjim odmorima i spremamo se za novu školsku godinu. Ne zaboravite, dolaskom hladnijeg vremena, jesenske su se alergije pretvaraju u sezonu prehlada i gripa. Za sve osobe koje pate od sinusnih infekcija, Majka Priroda i ovdje priskače u pomoć.

Simptomi sinusitisa su slični običnoj prehladi, ali traju duže. Ako se protegnu na dva tjedna, velika je vjerojatnost da imate infekciju. Ako se ne liječi na vrijeme, problemi mogu trajati od tri tjedna do tri godine!

Srećom, postoji nekoliko prirodnih pripravaka koji mogu olakšati i pobijediti sinusnu infekciju. Predstavljamo vam neke od najboljih:

1. Đumbir

Đumbir je poznat po ublažavanju i sprječavanju glavobolja. On je, osim toga, protuupalni lijek koji olakšava bol. Možete ga upotrebljavati u obliku tinkture ili kapsula.

2. Koloidno srebro

Koloidno srebro se može upotrebljavati za ovlaživanje sinusnih šupljina. Može se uzimati oralno kako bi se organizam iznutra borio protiv infekcija. Kako biste temeljito ovlažili sinusne šupljine, možete upotrijebiti praznu bočicu koja štrca mlaz vode. Iskoristite dovoljnu količinu srebra kako biste doprijeli do svih sinusnih prolaza.

3. Grejp

Ekstrakt sjemenki grejpa je sjajan dodatak liječenju sinusne infekcije koja uz ovaj pripravak nestaje za samo nekoliko dana. Ne upotrebljavajte kapi ekstrakta na prazan želudac, pogotovo ne rano ujutro.

4. Jabučni ocat

Tijekom dana pijte jabučni ocat koji treba promiješati u velikoj čaši vode. On razrjeđuje sluz.

5. Kajenski papar

Tinktura kajenskog papra pomaže u pročišćavanju sinusa. Uz to, ovaj je prirodni pripravak odličan za liječenje svih simptoma prehlade.

6. Sladić

Slatki korijen tj. sladić pomaže pri ublažavanju upale i stimulira imunološki sustav kako bi se borio protiv virusne infekcije.

7. Eukaliptus

Eukaliptus ublažava upalu grla. On također ima antiseptička svojstva i može pomoći smanjivanju nateknutog tkiva u sinusnim prolazima.

8. Matičnjak

Matičnjak je odlično sredstvo za borbu s virusima i bakterijama. Namočite sušeno lišće u vrućoj vodi, ostavite 10 minuta, a zatim procijedite. Čaj pijte topao ili ga grgljajte.

9. Antioksidansi

Hrana bogata antioksidansima pomaže u izgradnji imunološkog sustava i sprječavanju infekcije u samoj startu. Tu spadaju: borovnice, trešnje, artičoke, brusnice i nar.

10. Echinacea

Echinacea nudi zavidne rezultate u ublažavanju prehlade. Ona potiče rad imunološkog sustava. Možete ju upotrebljavati u obliku tinkture ili kapsula. Na početku bolesti povećajte količinu, pa ju nakon tri do četiri dana snizite. Ne upotrebljavajte ju ako ste alergični na ambroziju.

11. Vitamin C i cink

Vitamin C i cink mogu skratiti trajanje prehlade i smanjiti simptome. Sinusna infekcija često nastupa kao rezultat dugotrajne prehlade. Uzimajte kapsule ili pastile tijekom sezone prehlade, pogotovo kod početnih simptoma.

12.  Vruća voda

Dok se tuširate, pustite da vruća voda curi preko vašeg čela i nosa. Nakon toga, ispušite sluz iz sinusa. Činite to nekoliko puta dnevno, no budite oprezni kako ne biste opekli lice vrućom vodom.

13. Kalij

Dodatak kalija pomaže u isušivanju sluzi.

14. Pepermint

Pepermint pomaže u smirivanju sluznice. Od njega možete piti čaj ili ga natopiti vrućom vodom pa udisati paru. Ovaj postupak olakšavanja disanje.

15. Sol

Ispiranje sinusa pomaže održavanju zdravlja nazalnih prolaza štiteći ih od zagađenja, peludi, prašine i drugih iritirajućih tvari iz zraka. Sve što trebate koristiti u njoj je ne-ionizirana sol, po mogućnosti morska.

16. Voda

Svakodnevno pijte 8 do 10 čaša vode.

Izvor – Ordinacija.hr