6 minuta dnevno za prevenciju osteoporoznih prijeloma

Ugledni stručnjaci iz svijeta zdravlja i sporta na međunarodnoj konferenciji Tjelesna aktivnost i zdravlje donijeli su nam najnovije spoznaje iz područja zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti i njezinog utjecaja na zdravlje tijekom cijelog života.

Vrlo dobro znamo kako ljudsko nekretanje postaje sve veći zdravstveni i financijski problem u svijetu, a kako odgovoriti na taj javnozdravstveni problem postaje sve važnije pitanje.

Muškarci i žene slično reagiraju na vježbanje

Najnovija znanstvena postignuća na temu utjecaja tjelovježbe na tijelo i zdravlje predstavio je profesor James Skinner, profesor na američkom Indiana Sveučilištu. Ugledni američki stručnjak otkriva rezultate usporedbe utjecaja tjelesne aktivnosti na žene i muškarce te koji različiti faktori tijekom razvoja i odrastanja pojedinog spola imaju veliku ulogu na učinak zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti.

Muškarci i žene reagiraju na tjelesno vježbanje na sličan način. Razlike su povezane s tjelesnom visinom, težinom i kompozicijom tijela kod muškaraca i žena. Muškarci tendiraju tome da imaju više mišićnog tkiva, a žene više masnog tkiva. Međutim, između muškarca i žena sklonosti prema vrstama tjelesne aktivnosti su različite. Važno je pronaći onu tjelesnu aktivnost u kojoj u kojoj uživate te je provoditi u skladu s trenutnim stanjem zdravlja.“– otkrio je prof. James S. Skinner.

Vježbanje i zdravlje kostiju

Profesori Han C. G. Kemper s nizozemskog Sveučilišnog medicinskog centra i Instituta za istraživanje zdravlja pobjesnio je utjecaj tjelesne aktivnosti na razvoj djece, gustoće i čvrstoće njihovih kostiju te zdravlja od najranije dobi i tijekom cijelog života.

Zdrave kosti stvaramo u djetinjstvu i adolescenciji. Taj period života je ključan za postizanje „vršne gustoće“. Studije pokazuju da je za optimalnu mineralizaciju skeleta u djetinjstvu i adolescenciji, uz genetski faktor, važan dovoljan unos kalcija hranom, primjerena tjelesna aktivnost, izlaganje suncu te adekvatna tjelesna težina. Fizička aktivnost kod djevojčica i dječaka od 5. do 14. godine, prema jednoj studiji, pozitivno korelira s razinom gustoće kosti mjerene DXA aparatima.

“Povećanje zdravlja kostiju provodi se tjelesnim aktivnostima koje su višeg intenziteta, ali ne dugog trajanja. Zaključak je taj da je jako važno da djeca i adolescenti budu što aktivniji u aktivnostima s vanjskim otporom kao što su trčanje, skakanje, hodanje gore dolje po stepenicama te sportovi kao što su košarka, odbojka, rukomet, gimnastika. Svaki dan trebalo bi vježbati 6 puta po jednu minutu što može pomoći u prevenciji sportskih ozljeda za vrijeme sportskih natjecanja, ali što je još važnije, prevenirati osteoporozne prijelome ruku, kuka ili kralježnice kod starijih osoba.“ – napomenuo je Han C G Kemper.