Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

6 razloga loših prehrambenih navika

Koji su razlozi naših loših prehrambenih navika? Možda se prepoznate!

Teško mi je izgovoriti, ali važno je biti posve iskren. I prema sebi i prema vama. Naime, na prezentaciji Udruge Dalmatinski pršut, posve gladna, između sastanaka i evenata, umjesto da kulturno degustiram, poput mojih kolega, komadić ili dva, doslovno sam se prežderala. A to je samo jedan primjer od prošloga tjedna.

Jeste li i vi kada imali osjećaj krivnje nakon drugog ili trećeg sendviča ili kolača? Zanimljivo je kako desetine tisuća ljudi na našim prostorima dnevno googlaju riječ dijeta! Koliko je tih dijeta urodilo plodom i koliko se samo mučimo!?

Vrhunski nutricionisti nam pokušavaju skrenuti pažnju i navode nam 6 razloga loših prehrambenih navika. Ja se nekako vidim u njima.

 1. Okruženi smo hranom
  Što se više okružimo hranom, pogotovo nezdravim grickalicama poput čipsa, keksa, to ćemo i više grickati. Studija objavljena u magazinu “PloS One” utvrdila je da se, ako je hrana u blizini, javlja neurološki impuls koji potiče konzumaciju hrane. Maknite posudice, vrećice i slično od radne površine, pa, kako narod kaže, daleko od očiju, daleko i od srca. Za mene bi vrijedilo, makni se od švedskog stola na eventu!
 2. Jedemo puno malih obroka
  Godinama je preporuka nutricionista – više manjih obroka, jedite često, ali malo… Istraživanje instituta iz Južne Kalifornije je pokazalo upravo suprotno – što više jedete, to ćete se češće i prejedati. Da rezimiramo, često unos većeg broja malih obroka znači i unos većeg broja kalorija. Doslovno, kada se sve zbroji, pojeli ste 3 veća obroka.
 3. Ne razlikujemo dobre od loših masnoća
  Loše masti sadrže pretežno zasićene ili trans masne kiseline. One podižu razinu lošeg kolesterola, uzrokuju dijabetes i debljanje, bolesti srca i žila, mogu biti i kancerogene. Ne brinite koliko masnoća unosite. I masnoće su potrebne organizmu za normalno funkcioniranje. Brinite se kakve masnoće unosite! Maslinovo ulje, laneno ulje, brazilski orah, indijski orah, običan orah, pistacija, lješnjak, tuna, losos, sardina, haringa… Sve su to dobre masti!
 4. Kupujemo veća pakiranja radi uštede
  U razgovoru s jednom od prijateljica, primijetile smo kako postoje jumbo pakiranja, ali ne i pakiranja za samce kojih je, na sreću ili nažalost, kako kome, sve više. Isto tako, u restoranima kupujemo i veće porcije, a sve zbog uštede. Dobro nam je poznata rečenica: ” Više se isplati.” Odlučujte dlanom, a ne novčanikom! Tako je! Porcija bi trebala biti veličine dlana. Znam. I ja se uplašim kad pogledam svoj dlan.
 5. Zaboravljamo kalorije u pićima
  Koliko zapravo kalorija pijemo!? Koliko šećera sadrže sokovi? Zaboravljamo kako i tako unosimo kalorije, a još uvijek smo gladni!
 6. Ne znamo kada smo stvarno gladni
  Većina naših obroka bazirana je na navici, a ne na stvarnom osjećaju gladi. Pogledamo na sat i, kako bi moje kolege rekli „gablectime“! A ako ne znate kad ste gladni, onda vjerujem, kao ni ja, ne znate ni kad ste siti!

Zato ću pokušati sljedeće:

 • Prije nego li „navalim“ na prepun tanjur, udahnut ću i razmisliti koliko sam stvarno gladna.
 • Obećavam, jest ću polako i žvakat ću dugo. I neću jesti pred televizijom, laptopom ili za radnim stolom.
 • Pokušat ću prestati jesti kad sam „puna“ do neke 2/3. Tek nakon 15-tak minuta možemo uistinu procijeniti jesmo li se najeli ili prejeli. Tek tada mozak dobije stvarnu informaciju.

Pročitajte još

Zdravstveni karton

Jeli ste prije nekoliko minuta i već osjećate glad? Prepuštanje porivu da opet jedete može loše utjecati ne samo na vašu liniju nego i...

Budi fit

Društvenim mrežama kruže mnogi mitovi o mršavljenju, koji ponekad mogu biti i štetni za zdravlje te suprotni cilju da smršavite, pa ih vrijedi ‘protresti’,...

Budi fit

Glad je vrlo neugodan, ponekad čak i bolan osjećaj.

Advertisement