Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Izabela Marić
Izabela Marić

Duh i tijelo

8 savjeta za vježbanje joge

Dobra je vijest da jogu možete vježbati i u udobnosti vlastitog doma.

Čak i vježbanje joge jednom tjedno je korisno! Tri puta tjedno je odlično, pronađite tempo koji vama odgovara. Dobra je vijest da jogu možete vježbati i u udobnosti vlastitog doma.

Fokus na dah

Jogu je potrebno izvoditi polako, opušteno, sa sviješću o tijelu i dahu. Čim stanete na joga prostirku, ostavite ostatak života iza sebe i fokusirajte se na dah. Vrijeme provedeno vježbajući jogu služi za obnavljanje, pomlađivanje i ponovno usklađivanje tijela, srca i uma.

Dah je poveznica u sadašnji trenutak te ukoliko nam misli odlutaju, vraćamo pažnju na dah i onda je to kao meditacija u pokretu.

Postavite namjeru

Postavite namjeru neposredno prije nego što počnete vježbati, a zatim se usredotočite na tu namjeru.

Jedna od mojih omiljenih namjera na koje se fokusiram su ljubav i mir, slanje i primanje ljubavi i mira. U energiji ljubavi postoji strpljenje, prepuštanje, osjećaj pripadnosti, tijelo srce i um se magično usklađuju kada si dopustimo da budemo u energiji ljubavi ili se fokusiramo na ljubav.

Joga kod kuće

Ako imate dodatnu sobu koju možete posvetiti vježbanju joge, odlično.

Većina nas, međutim, mora biti fleksibilnija i stvoriti prostor kada želimo vježbati. Pokušajte pronaći mirno i tiho mjesto, sa što više prostora oko vas. Stvorite atmosferu svijećom ili mirisnim štapićem i laganom opuštajućom muzikom.

Nabavite rekvizite za jogu

Sve što vam je zapravo potrebno je prostirka za jogu. Tržište prostirki za jogu je ogromno, ali vrijedi platiti malo više za kvalitetnu prostirku koja odgovara vašim potrebama i koja će dugo trajati. Ciglice za jogu su izvrstan dodatak, ali se mogu zamijeniti knjigama i drugim kućanskim stvarima. Jastuk za meditaciju je također lijepo imati, ali možete koristiti i obične jastuke i dekice.

Slušajte svoje tijelo

Vježbe zagrijavanja ili opuštanja i istezanja prije asana obavezne su kako bi se izbjegle ozljede. Asane treba izvoditi polako i vježbanjem treba prijeći na naprednije položaje.

Dajte si dopuštenje da se usredotočite na sebe i na svoje potrebe tog određenog dana ili trenutka. Ponekad moramo biti nježniji prema sebi, ponekad se radi o prepuštanju tome što je našem tijelu potrebno tog određenog dana. Možda ne možemo raditi neke položaje u punoj mjeri u kojoj smo to mogli prošli tjedan pa bi se trebali usredotočiti na to da s tim budemo u redu.

Uvijek pazite na svoje granice i posebno vodite računa o ranjivim područjima vašeg tijela. Posebno ranjiva područja su koljena, kukovi, kralježnica i vrat. Ako osjetite bilo kakve bolne osjećaje, prilagodite se, omekšajte, izađite iz položaja ako je potrebno. Nemojte ništa forsirati ili gurati.

Dobro zagrijte svoje tijelo prije pokušaja naprednijih položaja. Budite posebno oprezni tijekom prijelaza između položaja ili kada ulazite ili izlazite iz položaja – to su trenuci potencijalnog rizika od ozljeda jer smo skloni manje pažnje obraćati na svoje poravnanje.

Odaberite svoju rutinu joge

Prvo pitanje koje treba postaviti je “Što moje tijelo i um trebaju sada?”

Nešto aktivno poput Vinyase Flow ili nešto mekše za smirivanje tijela i uma?

Što se više bavite jogom, to više učite učinke različitih praksi i više učite prepoznavati što je to potrebno vašem tijelu i umu u različito vrijeme.

S vremenom će vas vježbanje joge na prostirci naučiti da se sve više predajete onome što jest. Naučit ćete se prestati opirati onome što jest i prestati pokušavati promijeniti stvari. Zatim, moći ćete više primijeniti tu perspektivu u svom životu izvan joga prostirke.

Opustite se u Savasani

Uvijek se opustite u Savasani. Jako je važno dati svom tijelu vremena da se opusti u Savasani nakon vježbanja joge. Živčanom sustavu treba vremena da asimilira dobrobiti koje je stekao tijekom prakse.

Redovito vježbajte jogu

Čak i vježbanje joge jednom tjedno je korisno. Ako vam je vrlo važno postići ciljeve, onda je puno bolje postaviti cilj vježbanja tri puta tjedno, biti u stanju to učiniti i biti ponosni na sebe, nego postaviti cilj vježbati svaki dan i osjećati se loše ako radite samo tri puta tjedno. Osjećaj neuspjeha obično vas tjera da još više preskačete treninge. Dakle, budite iskreni, postavite realne ciljeve i učinite što možete. Vježbanje joge od 10 minuta još uvijek je praksa i svakako se računa.

Uživajte u vježbanju joge!

Izabela Marić, certificirana učiteljica joge i holistic coach

www.verbasana.com

Više

Život u dvoje

Zamislite dan ispunjen iskrenim razgovorima, smijehom i, naravno, trenucima užitka bez digitalnih smetnji.

Savjeti stručnjaka

Mnogo je znanstvenih studija istraživalo moguću povezanost određenih nutritivnih sastojaka s razvojem ili zaštitom od raka.

Savjeti stručnjaka

Još donedavno ljudi su jeli manje, a kretali se više.

Dobar posao

Usprkos dijagnozi koja ju je šokirala, baš kao i sve oko nje, odlučila je upravo u tom trenutku dati otkaz i otvoriti svoju firmu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.