Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Zašto je riba toliko zdrava

Pazite na način pripreme.

Ribe sadrže veliku količinu važnih proteina, i to oko 20 posto. Ujedno se u njima nalaze saharidi, a masti u ribama ima vrlo malo. Osim toga, sadržaj riblje masti vrlo je koristan za ljudski organizam, dakle, čak i ako pojedete masnu ribu to vam neće štetiti, za razliku od, primjerice masne svinjetine.

Riba prije svega sadrži masne kiseline omega 3 koje pozitivno utječu na razinu kolesterola u krvi i odlična su prevencija za bolesti srca i krvnih žila. Osim toga, riblje meso je bogato vitaminima i mineralima.

Pažljivo birajte ribu

Riba bi se na vašem jelovniku trebala naći barem jednom tjedno. Naravno, pripremljena na pravi, zdravi način, a to nikako nije riblji file pržen u velikoj količini ulja.

Nemasne ribe sadrže najviše dva poto masti, a to su prije svega ribe iz brzih tokova – pastrva, štuka ili smuđ. Srednje masne ribe sadrže od dva do deset posto masti, a među njima su, na primjer šaran ili tolstolobik (srebrni šaran). Masne ribe poput jegulje sadrže više od 10 posto masti.

Treba znati i odabrati dobru ribu. Birajte ih pažljivo i imajte na umu da su svježe ribe uvijek bolje od onih zamrznutih. Tuna je također dobra, ali ona u vlastitom soku – manje je kalorična nego ona u ulju.

www.metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

Oni koji su počeli pisati dnevnik zahvalnosti tvrde da usredotočenost na ono na čemu smo zahvalni pomaže prekinuti začarani krug negativnih misli.

Suncokreti na oblacima

Uvijek mi bude zanimljivo kako se po tim ženskim kavama često uzme jedna od neprisutnih prijateljica u usta.

Savjeti stručnjaka

Jedna prosječna četkica za zube može sadržavati preko 10 milijuna bakterija.

Duh i tijelo

Iako su burne misli i stres najveći krivac za nesanicu, veliki utjecaj ima i hrana koju jedemo prije spavanja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.