Ribe sadrže veliku količinu važnih proteina, i to oko 20 posto. Ujedno se u njima nalaze saharidi, a masti u ribama ima vrlo malo. Osim toga, sadržaj riblje masti vrlo je koristan za ljudski organizam, dakle, čak i ako pojedete masnu ribu to vam neće štetiti, za razliku od, primjerice masne svinjetine.
Riba prije svega sadrži masne kiseline omega 3 koje pozitivno utječu na razinu kolesterola u krvi i odlična su prevencija za bolesti srca i krvnih žila. Osim toga, riblje meso je bogato vitaminima i mineralima.
Pažljivo birajte ribu
Riba bi se na vašem jelovniku trebala naći barem jednom tjedno. Naravno, pripremljena na pravi, zdravi način, a to nikako nije riblji file pržen u velikoj količini ulja.
Nemasne ribe sadrže najviše dva poto masti, a to su prije svega ribe iz brzih tokova – pastrva, štuka ili smuđ. Srednje masne ribe sadrže od dva do deset posto masti, a među njima su, na primjer šaran ili tolstolobik (srebrni šaran). Masne ribe poput jegulje sadrže više od 10 posto masti.
Treba znati i odabrati dobru ribu. Birajte ih pažljivo i imajte na umu da su svježe ribe uvijek bolje od onih zamrznutih. Tuna je također dobra, ali ona u vlastitom soku – manje je kalorična nego ona u ulju.
You must be logged in to post a comment Login