Jagode… svježe, mirisne, ukusne – tko ih ne bi volio?! Na koliko ste ih načina radili i konzumirali u slasticama?Naravno da ovih dana iskaču na sve strane – njihovo je vrijeme i nije čudno da su zaposjele mnoge portale, profile itd… Kako se u narodu kaže „kud svi Turci tu i mali Mujo“ , evo i mene s jagodama! Ali sam pokušala napraviti nešto malo drukčije i što, bar ja, ne viđam toliko često. Tiramisu s jagodama nikad nisam niti jela niti radila. To je bilo dovoljno da se upustim u novu avanturu.
Ovo je desert apsolutno po mojoj mjeri. Lagan, kremast, k tome još s omiljenim jagodama – teško da može puno bolje!
Sastojci
COULIS OD JAGODA:
- 200g jagoda
- 20ml vode
- 30g šećera
- sok od pola limuna
MASCARPONE KREMA:
- 3 jaja
- 100g šećera
- 375g mascarpone sira
- 10ml maraschino likera
I još
- 500g jagoda
- 10-12 piškota
Postupak:
Coulis od jagoda– priprema:
Jagode oprati, očistiti i ubaciti u multipraktik. Dodati ostale sastojke te miksati dok smjesa ne postane jednolična i gusta. Pire procijediti u širu i pliću zdjelu te staviti na hlađenje.
Mascarpone krema – priprema:
U jednoj zdjeli pomiješati žumanjke i pola šećera. Miksati dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta te dok se šećer ne otopi. Smanjiti mikser na najmanju brzinu i u 2-3 navrata dodati mascarpone sir. Nastaviti miksati na srednjoj brzini dok se ne dobije jednolična krema. U drugoj zdjeli bjelanjke s drugim dijelom šećera istući u čvrsti snijeg te ih špatulom lagano umiješati, da krema ostane prozračan. Kremu ostaviti na stranu.
Piškote razlomiti na 2-3 komada i staviti ih u coulis. Neka stoje cca 5 minuta sa svake strane.Jagode oprati, očistiti i narezati te po želji slagati u čaše izmjenjujući jagode, kremu, piškote i coulis. Gotove čaše dekorirati po želji i staviti na hlađenje na bar 3-4 sata prije posluživanja.
Napomene
Predloženi način slaganja čašica:
1. U dno čaše staviti malo kreme
2. Jagode narezane na šnite poslagati u krug
3. Krema
4. 1-2 kom natopljenih piškota
5. Krema
6. Coulisa od jagoda
7. Krema
8. 1-2 kom natopljenih piškota
9. Jagode
10. Krema
11. Dekor po želji
- Recept je predviđen za 6-8 čaša od 2 i 3dl
- Lijepo je tu i tamo ubaciti i malo naribane tamne čokolade, ali stvarno malo i da se ne vidi izvana. Bitno pojačava okus jagoda i kreme!
- Nemojte se brinuti da će se piškoti raspasti jer će toliko dugo stajati u coulisu. Nije kao da ste ih potopili u mlijeko ili kavu. Potrebno je da se piškoti namaču par minuta.
- Treba voditi računa da ovaj recept uključuje svježa jaja. Ako strahujete od salmonele, u zamjenu za njih možete koristiti pasterizirana jaja pri čemu će vam trebati 60g žumanjaka i 105g bjelanjaka
Dobar tek
Vesna Nakić
Slatka Radionica
obrt za proizvodnju slastica, Skradin