Generalno, vježbanje i dodatna pažnja na držanje tijela dovoljni su da se olakša bol u leđima. No, svoj rizik možete smanjiti i pravilnim odabirom odgovarajuće hrane. Određeni dokazi sugeriraju kako specifična hrana može ublažiti upale i bol u leđima, posebice onu koja je povezana s artritisom.
Pogledajte koju hranu je poželjno konzumirati, a koju izbjegavati.
Što jesti?
Što izbjegavati?
Pogledajte koju hranu je poželjno konzumirati, a koju izbjegavati.
Što jesti?
- višnje – jedna studija pokazala je da pijenje 0,35 litara soka od višanja dvaput dnevno u periodu od 8 dana, može reducirati bol u mišićima i napetost
- maslinovo ulje
- konzervirani losos, sardine u salamuri ili maslinovom ulju, tuna, lanene sjemenke, orasi – sve su to dobri izvori omega-3 masnih kiselina
- biljne proteini (poput soje)
- voće i povrće svih boja (konzervirano ili smrznuto je također u redu, sve dok nije ušećereno ili zasoljeno)
- orašasti plodovi svih vrsta
- zeleni čaj
- đumbir (probajte dodati komadić nasjeckanog korijena u vruću vodu kako biste dobili čaj)
Što izbjegavati?
- određena biljna ulja poput kukuruznog, suncokretovog, mješanog
- margarin
-
prerađena hrana
- hrana bogata zasićenim masnim kiselinama
You must be logged in to post a comment Login