Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Zdravi jesenski slatkiš – zobeni keksi s bundevom, bez šećera i bez glutena

Užitak vam je ujutro uz čaj ili kavu grickati kekse ili ih navečer umakati u čašu toplog mlijeka?

Užitak vam je ujutro uz čaj ili kavu grickati kekse ili ih navečer umakati u čašu toplog mlijeka? Teško je stati na jednome, no ako su u pitanju ovi domaći zobeni keksi, ne morate se suzdržavati jer su hranjivi i zdravi. Zob je žitarica koja za razliku od ostalih žitarica sadrži puno više proteina.

Također, zob obiluje antioksidansima, vitaminom E i topivim beta glukanom koji snižava kolesterol u krvi, regulira šećer u krvi te se u probavnom sustavu ova vrsta vlakna pretvara u gel, produljuje sitost, potiče probavu i čisti crijeva.

Preporučuje se svakodnevno jesti zobenu kašu, no zašto biste stali na njoj, kad od zobenih pahuljica možete napraviti ukusne i zdrave kekse? Ako želite da budu u duhu s godišnjim dobom, ali i nutritivno bogatiji, dodajte im bundevu koja je puna jakog antioksidansa beta karotena, vlakana, magnezija, kalija te vitamina B, C, E i K.

U nastavku vam donosimo jednostavni i brzi recept za slasticu koja će postati stalni “stanar” vašeg ladice sa slatkišima, a možda bude i jedini.

Zobeni keksi s bundevom – recept

Sastojci:

  • šalica pirea od bundeve
  • 2 šalice zobenih pahuljica
  • 4 žlice javorovog sirupa ili meda
  • žličica mješavine začina pumpkin spice
  • žličicu ekstrakta vanilije
  • pola šalice kikiriki namaza

Postupak:

Ispecite bundevu, preporučujemo da izaberete hokaido tikvu te je izgnječite u pire i prebacite u zdjelu u koju ćete joj dodati 2 šalice zobenih pahuljica, javorov sirup ili med, kikiriki namaz i mješavinu začina koja se sastoji od cimeta, muškatnog oraščića, đumbira, pimenta i klinčića, a daje keksima poseban okus.

Sve sastojke dobro promiješajte te oblikujte kekse i slažite ih u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. U biti puno je jednostavnije da slažete podjednako velike hrpice. Dobit ćete nepravilne keksiće koji će izgledati vrlo šarmantno.

Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 175 Celzijevih stupnjeva 15 minuta. Dobar tek!

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Debljanje u menopauzi, čak i ako je istinito, nije najgori simptom kojeg taj period u životu žene donosi.

Savjeti stručnjaka

Uz male preinake u svakodnevici, lakše se diše!

Trudnoća

Potreba za željezom eksponencijalno raste tijekom trudnoće, a vrhunac doseže u trećem tromjesečju kada ne možete unijeti toliko željeza samo iz hrane bogate željezom!

Duh i tijelo

Oni koji su počeli pisati dnevnik zahvalnosti tvrde da usredotočenost na ono na čemu smo zahvalni pomaže prekinuti začarani krug negativnih misli.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.