Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Opušteni snovi uz biljne pomoćnike

Priroda i u ovom slučaju može pružiti djelotvornu pomoć, a prednost biljnih preparata u odnosu na sintetske jest da oni ne stvaraju ovisnost i sigurni su za dulju primjenu.

Stres, nervoza i nesanica neka su od svakodnevnih stanja u kojima se možemo naći. Priroda i u ovom slučaju može pružiti djelotvornu pomoć, a prednost biljnih preparata u odnosu na sintetske jest da oni ne stvaraju ovisnost i sigurni su za dulju primjenu.

Valerijana (Valeriana officinalis)

Već se od davnina smatra ljekovitom, a od 19. stoljeća se koristi kao prirodan sedativ i antidepresiv. Osim za smanjenje napetosti i tjeskobe, valerijana se često koristi i kao pomoć protiv nesanice.

Njezino djelovanje slično je djelovanju benzodiazepina, kemijskih sastojaka koji imaju široku primjenu u lijekovima za smirenje, s tim što je djelovanje valerijane prirodno i ne izaziva navikavanje.

Pasiflora (Passiflora incarnata)

Njezino ljekovito djelovanje usmjereno je na smanjenje nervoze i nemira, ali i na nesanicu, grčeve, ubrzan rad srca te na djelovanje protiv ovisnosti. Pasiflora djeluje na aktivnost stanica u mozgu, čime se potiče opuštanje, a na organizam ima umirujuće djelovanje također slično djelovanju benzodiazepina, potiče uspavljivanje i opušta mišiće.

Istraživanja su pokazala da je ne samo sigurnija za upotrebu od konvencionalnih lijekova, već se njezino djelovanje može usporediti s lijekovima protiv anksioznosti poput oksazepama.

Kamilica (Matricaria chamomilla)

Kamilica se još iz vremena Egipta te Grčke i Rima koristi zbog svog umirujućeg djelovanja, a današnja znanstvena istraživanja potvrdila su da ima i protuupalno i antibakterijsko djelovanje te da djeluje na opuštanje mišića uz blago sedativno djelovanje.

Upravo zahvaljujući tome, kamilica se koristi i za pomoć kod nesanice, odnosno za pomoć kod opuštanja prije odlaska na spavanje. I njezino je djelovanje slično djelovanju benzodiazepina.

Lavanda (Lavandula angustifolia)

Lavanda (Lavandula angustifolia) od davnina se koristi kao biljka za smirenje, opuštanje i lakši san. Može se koristiti dermalno (na koži), oralno i inhalacijski. Ovo je netoksična biljka i može se preporučiti i protiv problema spavanja i za lakše uspavljivanje male djece.

Popularni su i plišani medvjedići ili jastučići punjeni lavandom koji otpuštajući miris, smiruju dijete pri uspavljivanju.

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Debljanje u menopauzi, čak i ako je istinito, nije najgori simptom kojeg taj period u životu žene donosi.

Savjeti stručnjaka

Uz male preinake u svakodnevici, lakše se diše!

Trudnoća

Potreba za željezom eksponencijalno raste tijekom trudnoće, a vrhunac doseže u trećem tromjesečju kada ne možete unijeti toliko željeza samo iz hrane bogate željezom!

Duh i tijelo

Oni koji su počeli pisati dnevnik zahvalnosti tvrde da usredotočenost na ono na čemu smo zahvalni pomaže prekinuti začarani krug negativnih misli.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.