Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

Higijena spavanja: Uz bolji san, bit će uspješniji dan!

Poboljšanje kvalitete i količine sna započinje dobrim režimom spavanja koji se naziva ‘higijena spavanja’.

Više od trećine građana u prosjeku ne spava poželjnih sedam do osam sati, a njih gotovo 60 posto ocjenjuje kvalitetu svog spavanja osrednjom ili lošom, pokazalo je istraživanje koje je u Hrvatskoj za kompaniju JYSK provela istraživačka agencija Hendal 2023. godine.

Što je higijena spavanja kako je unaprijediti i dočekati iduće ujutro odmorni, svježi i spremni za sve što vas čeka?

Što je nesanica?

Nesanica je poremećaj spavanja kojeg karakterizira teško usnivanje i/ili poremećaji u duljini ili kvaliteti sna, a njezina učestalost raste s godinama. Najčešći oblici nesanice su teško usnivanje, učestalo buđenje tijekom noći, prerano buđenje ujutro i nemogućnost ponovnog usnivanja te prisutan jak umor nakon buđenja.

Nesanica nije nimalo benigan problem jer nedostatak kvalitetnog sna vrlo često dovodi do ozbiljnih posljedica na psihofizičko zdravlje i kvalitetu života.

Promjena navika spavanja = Promjena života na bolje

Količina i kvaliteta sna imaju izravan utjecaj na naše zdravlje. Osim što manjak sna može uzrokovati pojavu mnogih bolesti poput pretilosti, dijabetesa i bolesti srca, dobar i kvalitetan san također utječe i na naše raspoloženje u toku dana, a time i na produktivnost i osjećaj zadovoljstva.

Poboljšanje higijena spavanja, kvalitete i količine sna započinje dobrim režimom spavanja koji se naziva ‘higijena spavanja’.

buđenje
7 savjeta za dobru ‘higijenu spavanja’

Kako bi sami sebi pomogli da brže zaspete, bolje se naspavate te se ujutro probudite odmorni, puni energije, dobro raspoloženi i da se tako osjećate cijeli dan, važno je da se pridržavate sljedećih savjeta za spavanje:

  1. Uspostavite raspored spavanja – odlazite u krevet i ustajte uvijek u isto vrijeme, ako je moguće čak i vikendom.
  2. ‘Ugasite tehnologiju’ sat vremena prije odlaska na spavanje – ne gledajte TV, ne radite na računalu i mobitelu te smanjite sve izvore svjetlosti. Ovo je vrlo važno kako bi mozak pokrenuo lučenje melatonina, neurohormona odgovornog za usnivanje.
  3. Prije odlaska na spavanje pojedite nešto lagano, što neće opteretiti probavni sustav, ali također ne odlazite ni na spavanje gladni.
  4. Smanjite konzumaciju kofeinskih napitaka u toku dana, a potpuno ih izbjegavajte minimalno šest sati prije odlaska na spavanje.
  5. Budite fizički aktivni tijekom dana i redovito vježbajte. Dobra tjelovježba potiče osjećaj ‘dobrog umora’ i pospješuje usnivanje.
  6. Odlazite u krevet uvijek s dobrim mislima. Ne mislite na stres, posao, svakodnevne brige već na stvari, ljude i mjesta koja vas čine sretnima.
  7. Za pomoć kod nesanice odaberite tradicionalne biljne sastojke opuštajućih biljaka poput valerijane, kamilice ili pasiflore

higijena spavanja
Što je melatonin i zašto je neophodan za usnivanje?

Melatonin je neurohormon kojeg luči epifiza, malena žlijezda koja se nalazi u samom centru mozga. Melatonin kontrolira dnevno-noćni ciklus, unutarnji sat ljudskog organizma koji određuje vrijeme budnosti i sna. On se počinje stvarati u trenutku kada mozak dobije informaciju da je završio dan i da je počela noć.

Ubrzo nakon padanja mraka, melatonin se počinje lučiti pa je njegova razina u organizmu najveća usred noći, a prema jutru se ponovno smanjuje. On našem organizmu signalizira da je započela noć te da je potrebno “pripremiti se” za spavanje. U praksi to znači – snižavanja tjelesne temperature, smanjivanja osjećaja budnosti te smanjivanja lučenja hormona kortizola koji ima suprotno djelovanje na organizam (potiče budnost).

Razina melatonina razlikuje se kroz život – kod malih beba i djece koncentracije melatonina u tijelu su najviše pa oni i najviše spavaju, dok se njegova količina smanjuje s godinama, pa i učestalost nesanice s godinama.

Ne propustite

Duh i tijelo

Priroda i u ovom slučaju može pružiti djelotvornu pomoć, a prednost biljnih preparata u odnosu na sintetske jest da oni ne stvaraju ovisnost i...

Savjeti stručnjaka

Nedostatak sna kod djece utječe i na njihove motoričke sposobnosti, te su sklonija nezgodama i ozljedama.

Duh i tijelo

3 savjeta za ekspresno putovanje u zemlju snova.

Seks

Iz muške perspektive može se činiti da bilo što može navesti ženu da iznenada odluči da više ne želi imati seks.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.