Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Krastavac – saveznik zdravlja i ljepote

Niskokalorično zeleno povrće pruža brojne dobrobiti.

Krastavac je plod srodan bundevi, tikvici, dinji i lubenici. Zeleno povrće koje sadrži 95% vode donosi mnoge dobrobiti za naš organizam, kako za zdravlje tako i za ljepotu. Bogat je mineralima, prirodnim solima, enzimima i vitaminima i jak je antioksidans. Kalij i mangan koji se nalaze u ovom povrću pomažu u regulaciji krvnog tlaka, a vlakna u savladavanju osjećaja gladi.

Može se jesti sirov, kuhan, iscijeđen u iznimno zdrav sok ili kao sastojak od kojeg se rade umaci i juhe. Sok od krastavca izuzetno je zdrav kada se pije, ali i nanosi na kožu kao prirodan tonik. Ovo zeleno povrće hladi i hidratizira kožu stoga se koristi i kao prirodan sastojak u kozmetici za njegu kože. Krastavac u prehrani ima mnoge dobrobiti za zdravlje jer pomaže u liječenju mnogih bolesti, a zbog vrlo malo kalorija, odličan je saveznik u mršavljenju.

Smanjuje podočnjake

Jedna od najpoznatijih metoda za uklanjanje podbuhlosti i tamnih kolutova ispod očiju običan je svjež krastavac. Ovo zeleno povrće sadrži askorbinsku i kafeinsku kiselinu koje sprječavaju zadržavanje vode te stoga smanjuje podbuhlost očiju i podočnjake.



Ublažava opekline od sunca

Krastavac ima sastojke koji hlade i kada se stavlja izravno na kožu, pomaže u smanjenju boli i ubrzava proces oporavka oštećene kože. Koristi se za ublažavanje opeklina uzrokovanih izlaganjem suncu.

Djeluje protiv bora

Nedostatak vode u organizmu uzrokuje sitne linije i bore na licu. Krastavci sadrže visoku količinu vode i pomažu u hidratiziranju kože i time sprječavaju vidljivost preuranjenih znakova starenja na licu.



Pomaže u mršavljenju

S obzirom da se najvećim dijelom sastoje od čiste vode, krastavci su siromašni kalorijama. Savršena su zamjena za nezdrave visokokalorične grickalice. Sadrže i dijetetska vlakna koja se šire u želucu i na taj način pružaju nam osjećaj sitosti. Hrana bogata vlaknima sporije se probavlja te sprječava prejedanje.



Saveznik zdravlja

Krastavac djeluje i kao prirodan laksativ i diuretik te je dobar za detoksikaciju organizma i pomaže u ublažavanju oteklih gležanja i nogu. Redovita konzumacija ovog povrća pomaže u liječenju zatvora, gastritisa, čireva i bolesti pluća, bubrega i želuca te artritisa. Također, pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i nekih tipova raka. Sok od krastavca pomaže u reguliranju šećera u krvi, stoga je prikladan za dijabetičare. Odlična je namirnica koja liječi bolesti desni i jača zube, nokte te potiče rast kose.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Trendovi

Ako dosada niste čuli za KALLOS, sigurni smo da ćete sada zapamtiti jer vjerujemo da uskoro neće postojati žena (ili muškarac) koji neće poželjeti...

Darivanje

Unutar prve dermatološke i certificirane organske linije brenda A-Derma nalazi se HYALU serum 3u1 –snažno učinkovit serum s ultra brzim djelovanjem.

Gastronomija

Prehrambeni kvasac je dodatak jelima koji dolazi u obliku pahuljica ili praha. Riječ je o veganskom proizvodu koji, među ostalim, u receptima zamjenjuje mliječne...

Putovanja

Otputovati negdje sve više znači posvetiti se sebi, pratiti vlastiti tempo i potrebe i što više se udaljiti od užurbane svakodnevice.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.