Dagnje ili mušule vjerojatno su najpoznatija vrsta školjki u nas, ali i u svijetu. Koristim ih kad radim rižota s plodovima mora, kao obavezan sastojak paelli, u pizzi s plodovima mora ili pak vrlo poznato jelo bez kojeg mi ni jedno ljetovanje ne prolazi, a to su dagnje na buzaru.
Ovaj put sam ih napravila na malo drugačiji, profinjeniji način, kao predjelo ili pikantan snack, kratko zapečene, s mljevenom paprikom i sjeckanim bademima. Ovo ukusno jelo savršeno odgovara vrućim ljetnim večerima.
Sastojci:
Postupak:
Just Good Food
Ovaj put sam ih napravila na malo drugačiji, profinjeniji način, kao predjelo ili pikantan snack, kratko zapečene, s mljevenom paprikom i sjeckanim bademima. Ovo ukusno jelo savršeno odgovara vrućim ljetnim večerima.
Sastojci:
- 2 kg svježih dagnji
- 4-5 žlica nasjeckanih badema
- 1 mala žličica mljevene ljute paprike
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- 2 žlice sitno sjeckanog peršina
- 2 češnja češnjaka
- malo soli
-
maslinovo ulje
Postupak:
- Školjke dobro operite pod mlazom vode, zatvorene izdvojite i ostavite ih da se ocijede. U lonac s vodom stavite školjke, poklopite ih i kuhajte 10-ak minuta dok se ne otvore. Zatvorene bacite.
- Gornju polovicu školjke maknite, pa ih s ljuskom prema dolje poslažite u veći protvan ili vatrostalnu posudu. Pećnicu zagrijte na 200 C.
- Bademe sitno nasjeckajte pa ih pomiješajte s nasjeckanim češnjakom, svježim peršinom, mljevenom paprikom i 3-4 žlice maslinovog ulja. Pripremljenu smjesu rasporedite po dagnjama i pecite oko 7-10 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
Just Good Food
In this article:badem, dagnje, just good food, more, nada duhović, paprika, predjelo, recept, školjke
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login