U potrazi za neobičnim pripremama sasvim običnog jesenskog voća naišli smo na ovaj vrlo jednostavan recept u kojem jabuke i kruške ostaju u svom najboljem obliku, a njihov okus naglašava umak od vrhnja i začinskog bilja. Ovo omiljeno jesensko voće inače se odlično uklapa u mnoge slane kombinacije – salate i plate sireva- pa će vas i ovaj spoj, idealan za predjelo, užinu ili laganu večeru, jednostavno oduševiti.
Iako jabuke možemo nabaviti preko cijele godine, sada je pravo vrijeme da se domognete onih domaćih i najukusnijih. Ova jesenska ljepotica ima nebrojeno puno blagotvornih učinaka za naše zdravlje- olakšava probavu, potiče rad imunološkog sustava, onemogućuje taloženje masti u jetri i štiti od karcinoma, a neizbježan je dio i svake dijete. Konzumira se u raznim oblicima, kuhana, pečena ili sušena, a često je se stavlja ‘u kontekst’ s drugim omiljenim voćem ove sezone – kruškama.
S ljekovitim učincima sličnima kao prijateljica jabuka, kruška je još dobra za snižavanje krvnog tlaka, rješavanje upalnih procesa, bogata je dijetalnim vlaknima te regulira kolesterol u krvi. Preporučuje se dijabetičarima, ali i alergičarima jer spada u hipoalergenu hranu pa ju stručnjaci često preporučuju kao prvu opciju prilikom uvođenja voća u prehranu male djece.
Stoga, ove su dvije voćke savršen spoj za vaše zdravlje, ali i nepce, pogotovo uz slani i osvježavajući umak od vrhnja, mente i korijandera čiji vam recept donosimo u nastavku.
RECEPT – JABUKE I KRUŠKE UZ KREMASTI UMAK
Sastojci:
- 250 ml kiselog vrhnja
- 2 žlice sitno narezane mente
- 1 žlica sitno narezanog korijandera
- 1 žlica svježe iscijeđene naranče
- 1/8 žlice naribane narančine korice
- Sol i papar
Priprema:
U zdjelici pomiješajte sve sastojke, začinite solju i paprom po želji te poslužite uz jabuke, kruške i ananas narezane na ploške ili šnite. U slast!
You must be logged in to post a comment Login