Cvjetača dolazi iz porodice kupusnjača kratke stabljike i plavozelenih listova unutar kojih se oblikuju zadebljali bijeli ili žućkasti, mesnati cvatovi, zbijeni u veliku glavicu. U današnje vrijeme dostupna je tijekom cijele godine.
Znate li da je bijela boja cvjetače uzrokovana nedostatkom sunčeve svjetlosti? Vanjski listovi štite cvjetove od sunca i tako sprječavaju stvaranje klorofila. Danas postoje i različite hibridne vrste nastale, uglavnom, križanjem s brokulom.
Ljekovito djelovanje cvjetače
Zbog limunske i jabučne kiseline lako se probavlja, ali zbog visokog udjela celuloze, koja je teško probavljiva, cvjetača nije pogodna za prehranu onih koji pate od želučano-crijevnih tegoba.
U prošlom desetljeću je otkriveno je da aktivni spojevi glukozinolati, tiocijanati i sulforafani povećavaju sposobnost jetre da neutralizira potencijalno toksične tvari, pa je korisna u prevenciji raka.
Cvjetača dobro djeluje na živce i krvožilni sustav te pospješuje nastajanje krvi. Folna kiselina s alicinom, vitaminom C i selenom pomaže u održavanju jakog imunološkog sustava. Cvjetača pospješuje i rast i obnovu crijevne flore i osigurava dobru probavu.
Potpomaže mršavljenje
Energetska vrijednost sadržana u 100g svježe cvjetače iznosi svega 25 kcal!
Stoga je ovo savršena namirnica za sve one koji žele smršavjeti ili održavati zdravu tjelesnu težinu.
Usto, konzumacijom ovog povrća u organizam se unose značajne količine vlakana koja daju osjećaj sitosti i punoće u želucu te tako sprečavaju prejedanje i debljanje.
Istovremeno, cvjetača je vrlo hranjiva i bogata korisnim nutrijentima pa organizam neće biti zakinut za potrebne tvari.
Poseban naglasak je na vitaminu C koji višestruko koristi organizmu, a od ključne je važnosti za spaljivanje postojećih masnih naslaga.
Najjednostavnija priprema
Cvjetaču nije potrebno dugo kuhati kako se ne bi izgubila nutritivna vrijednost i okus.
Cvjetaču kuhajte petnaestak minuta. Zagrijte malo ulja i skuhanu cvjetaču prodinstajte koju minutu. Začinite po želji i poslužite kao prilog.
Krem juha od cvjetače
- 2 žlice maslinovog ulja
- ½ manjeg luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 cvjetača
- ½ žličice soli
- ½ žličice papra
U veliku posudu dodajte dvije žlice maslinovog ulja, a zatim i nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte dok ne omekšaju, a potom ulijte povrtni temeljac. Cvjetaču očistite i narežite na cvjetiće pa je ubacite u temeljac i pustite za proključa.
Smanjite vatru, pokrijte posudu poklopcem i pustite da se kuha 20 do 25 minuta – dok cvjetača ne omekša. Izblendajte ili izmiksajte štapnim mikserom, dodajte soli i popra.