Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

A zašto ne biste probali tufahije?

Tufahije su desert bez glutena i bez jaja. A i bez pečenja.

Za mene su tufahije definitivno zov djetinjstva. Riječ je super ukusnoj slastici koju čine kuhane jabuke punjene smjesom od oraha uz dodatak tučenog vrhnja. Odrastajući u Sarajevu, tufahije su mi bile sasvim normalan, kako bi se reklo, domaći desert. Definitivno spada u tradicionalne bosanske specijalitete. Nije da ih je mama često radila, ali kao ljubitelj voćnih slastica, ovo je za mene uvijek bio pun pogodak! Ne znam iz kojeg razloga, nisam ih pravila nikada do sad, a zadnji put sam ih jela prije valjda tridesetak godina.

Međutim, kad pomislim na njih, uvijek se sjetim moje prijateljice Ivane (Žane od milja) kojoj sam godinama obećavala da ću ih napraviti. Nije da nisam htjela, jednostavno se vrijeme nikako nije poklopilo, a nije da pomaže i činjenica da Žana živi i dalje u Zagrebu, a ja sam preselila u Skradin. Tako da Žanice, dok dočekaš da ti ih ja napravim, vjerujem da ćeš ih prije napraviti sama.

S obzirom na to da se jabuke kuhaju u agdi (šećernom sirupu), mogli biste pomisliti da će tufahije biti jako slatke, poput baklave, hurmašica ili tulumbi. Mogu, ali i ne moraju. Za to postoje dva trika i oba ćete naći u napomenama. Dodatno, desert je bez glutena i bez jaja. A i bez pečenja.

Da ne dužim previše, za cjelokupnu pripremu je potrebno manje od sat vremena, a imate super ukusan, super osvježavajući, a i poprilično zdrav desert. Za nekoga, možda i nešto novo. Ako do sada niste probali tufahije, imate moju toplu preporuku.

Tufahije

SastojcI:

  • 8 jabuka
  • 2 limuna – sok
  • 200g mljevenih oraha

Za agdu (šećerni sirup):

  • 1l vode
  • 350g šećera

 

  • 200g slatkog vrhnja
  • 20ml ruma (po želji)

Postupak

Vodu i šećer staviti da zakuhaju i ostaviti da agda kuha cijelo vrijeme pripreme. Limun iscijediti u manju zdjelicu. Jabuke izdubiti, oguliti i provaljati kroz sok limuna. Kuhati ih 6-8 minuta, ovisno o veličini jabuka. Gotove su kad su jednako mekane iznutra i izvana. Izvaditi ih i ostaviti da se ohlade.
Kad su jabuke hladne, izmiksati slatko vrhnje u šlag. Vruću agdu (cca 100ml) pomiješati s mljevenim orasima, dodati rum i žlicu-dvije šlaga (toliko da se dobije kremasta masa) te tom smjesom puniti jabuke.

Serviranje

U zdjelicu staviti jabuku, na vrhu dekorirati šlagom, posuti mljevenim orasima ili dekorirati kandiranim voćem, na dno uliti malo agde i servirati.


Napomene

  • Znam da je mama u Sarajevu koristila zlatni delišes, a mislim da se on najčešće i preporučuje za tufahije. Iskreno ne znam je li to stvar navike ili baš postoji razlog. Zlatni delišes je meni nekad bio najdraža vrsta jabuke. Već dugo mi je malo preslatka. Ja sam ih radila s Idared jabukama jer su meni one idealne. Kiselkaste, a dovoljno slatke. I taman mi se uklapaju.
  • Agda, odn. šećerni sirup… eh… i za nju znam da se radi kao gušći slatki sirup. Puno šećera i malo vode. Međutim, meni je ovo neki omjer koji je taman dovoljno sladak, da bude sladak, ali opet ne da „udara“ u mozak. I to je drugi trik spomenut u tekstu. Ako želite, vi slobodno povećajte količinu šećera, meni osobno je dovoljno. Količinu vode nemojte smanjivati; na kraju vam možda malo i ostane, ali neće puno.
  • Limun iscijedite u neku manju i užu zdjelicu, bitno je da jabuka može stati u nju.
  • Važno je jabuke provaljati kroz sok limuna, da ostanu svijetle. Ja ih čistim i gulim jednu po jednu i kako koju ogulim, tako je provaljam u limunu. Dodatno, time jabuka dobiva kiselkasti ton i kasnije ne bude preslatka. To je jedan od ona dva spomenuta trika.
  • Za kuhanje sam izabrala posudu srednje veličine, tako da kad ulijem litru vode i ubacim jabuke, da plivaju. Kada kuhate jabuke, bitno da ona bude mekana, ali ne da se raskuha kao za kompot. Iako je i kao takva ukusna, ali neće stajati kako treba. Probajte prstima, shvatit ćete i sami. Ja sam ih kuhala 4 po 4, s tim da sam ih nakon 3 minute okrenula na drugu stranu.
  • Smjesu od oraha sam prebacila u najobičniju vrećicu za zamrzavanje, napravila veći otvor i direktno punila jabuke. Možete i žličicom uz pomoć prstiju, naravno. Meni je ovo puno brži i čišći način. Jedan kraj vrećice ubacite u čašu ili šalicu, ubacite smjesu (kao na fotografiji), skupite vrećicu, zavrtite je tako da se napne, škarama odrežite veću rupu i punite jabuke.
  • Tufahije možete odmah stavljati u zdjelice, a možete ih do posluživanja spremati u neku veću posudu/pleh/tepsiju, da vam ne zauzimaju mjesto u frižideru. Ako ćete ih posluživati isti dan, slobodno odmah ukrasite šlagom. Ako su za sljedeći, onda ih radije ostavite bez šlaga, samo ih prekrijte i čuvajte u frižideru.Dobar tek!

Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić.

Pročitajte još

Gastronomija

U ljetnoj sezoni brzi recepti su i više nego dobrodošli – baš zato nas je oduševila i ovaj rolada bez glutena čiji recept s nama...

Gastronomija

Kada je hrenovka Poli u pitanju možete se pozdraviti s mitovima o ovoj ukusnoj deliciji koja vam je uvijek pri ruci kada želite brz...

Gastronomija

Spoj gorke čokolade i pistacije, slankastog i ne previše slatkog je sjajan!

Gastronomija

Zadnjih pet godina, uredna gošća naše rubrike Gastronomija je Vesna Nakić.

Advertisement