Aktivirajmo stražnjicu!

Kada nakon izvlačenja dobitnica za vježbanje kod Sunčane Seletković, osnivačice sustava za vježbanje BudiFitMama, čitateljica kaže da će njena stražnjica „pričekati“ vrijeme je da na brzaka pronađemo „stimulaciju“!

Huffington Post tvrdi da Amerikanci toliko sjede da su njihove stražnjice doslovno zaspale. “Sindrom mrtve stražnjice” ili glutealna amnezija je stanje koje se javlja kad tvoja stražnjica dobije upalu i ‘zaboravi’ normalno funkcionirati.

“Predugo sjedenje može ograničiti protok krvi i uzrokovati glutealnu amneziju, što može dovesti do bolova u kukovima, bolovima u donjem dijelu leđa i problemima s gležnjevima. Takva stražnjica ne funkcionira ispravno čak niti prilikom vježbanja”, rekao je Donovan Green, fitness trener. 

Vježbe za stražnjicu

Skok iz raskoraka: Raširi noge malo više od razmaka ramena. Spusti se do kuta od 90 stupnjeva, a onda iskoristi svoju stražnjicu i bedra kako bi skočila što je moguće više, a zatim se lagano vrati u čučanj.

Bočni iskoraci s trakama: Traku za vježbanje zakači na gornji dio gležnjeva. Savij koljena i počni hodati bočno ulijevo 10 koraka i ponovi u drugom smjeru.

Bočni potisak: Vježba donjeg dijela tijela koja jače bedra, stražnjicu i ložu, a također cilja i unutarnje i vanjske bedrene mišiće. Skupi noge, a zatim napravi širok korak u lijevo, savij lijevo koljeno na 90 stupnjeva, a desnu nogu drži ravno. Ponovi na drugoj strani.

Čučanj s girjom: Uhvati girju za ručku, podigni ispred svojih prsa i drži laktove uz tijelo. Napravi čučanj, ali dok se spuštaš svakako podupiri težinu tako da ostane iznad linije prsa kako bi zaštitila donji dio leđa od naprezanja.

Lateralni korak: Pronađi stabilnu površinu koja je dovoljno jaka da održi tvoju težinu i u visini je tvojih koljena. Postavi desnu nogu na površinu i upotrijebi svoju stražnjicu, bedra i trbuh kako bi se pojačala. Ponovi 10 puta na jednu stranu i 10 puta na drugu stranu.

“Brzo hodanje po stubama ili brza šetnja, općenito, riješit će problem sindrom mrtve stražnjice “, rekla je.