Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Antioksidansi – čuvari zdravlja i ljepote

Prirodni zaštitnici našeg tijela pružaju mnoge dobrobiti.

Sigurno ste čuli o brojnim pozitivnim svojstvima antioksidansa. Bilo da se nalaze u prehrambenim namirnicama ili u kozmetičkim proizvodima, o ovim prirodnim zaštitnicima našeg tijela ne prestaje se pričati. Što je to 'zlatno' u njima i zašto se nazivaju malom vojskom koja nas štiti od preuranjenog starenja i nastanka bolesti?

Antioksidansi (kao što su vitamini A, C, E, beta-karoten, selen, melatonin, glutation i alfa lipoična kiselina) kemijski su spojevi koji neutraliziraju negativan utjecaj slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali štetni su spojevi koji prirodno nastaju kao posljedioca životnih procesa, a koji štete tkivu i stanicama u kojima nastaju. Nastaju i od raznih onečišćenja koje unosimo u organizam hranom, pušenjem, izlaganjem sunčevim zrakama, smogu i pesticidima. Nezdrava prehrana i zagađen okoliš doprinose većem broju slobodnih radikala, a na taj način i potencijalnoj šteti za organizam.

Naš organizam sam proizvodi antioksidanse, uz pomoć vitamina i minerala, ali značajan vanjski izvor antioksidansa je i hrana. Prirodne namirnice krcate antioksidansima pružaju nam mnoge dobrobiti: otpornost prema bolestima i alergijama, pomažu u mršavljenju, poboljšavaju cirkulaciju, probavu, san, pamćenje, ublažavaju menstrualne bolove, a uvelike pridonose i ljepšem i mladolikom izgledu kože.



Prehrana bogata antioksidansima kao što su vitamin C i E, karoten, likopen, lutein i mnogi drugi povezuje se i sa smanjenim rizikom od nastanka kardiovaskularnih bolesti, raka, dijabetesa, Alzheimerove bolesti, glaukoma, makularne degeneracije i bolesti imunološkog sustava.



Iako se mogu pronaći u dodacima prehrani, za dug i zdrav život nužno je uključiti što više svježih i organskih namirnica bogatih antioksidansima. Agrumi, rajčica i voćni sokovi izvor su vitamina C, a mrkva, kelj, brokula, špinat, mango, marelice, dinja, naranča su dobar izvor beta-karotena. Vitamin E sadrže orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, pšenične klice te riba.

Obogatite prehranu maslinovim uljem, orašastim plodovima i sjemenkama te voćem (bobičasto voće, agrumi, marelice, breskve, šljive, crveno grožđe, papaja) i povrćem (brokula, špinat, zelena salata, cikla, paprika, mrkva i rajčica). I ne zaboravite, i tamna čokolada i crno vino imaju pozitivan učinak na zdravlje.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Beauty report

Dermalogica donosi blagdansku kolekciju imajući na umu da nije samo vrhunski proizvod ono što njeguje kožu, nego i dodir naših terapeuta dok apliciraju vrhunske...

Beauty report

SAN FACE CARE EXCLUSIVE Renew Age Protect krema za lice je hranjiva i hidratantna formulacija bogata antioksidansima koja pomaže usporiti promjene na koži uzrokovane...

Beauty report

Brend My Skin by Dr. Kaliterna nastao je 2012. godine kada je doktor Kaliterna pokušavao pronaći zdravstveno rješenje za pomoć svome ocu.

Duh i tijelo

Eterična ulja, te ugodne supstance koje se mogu fino raspršiti, udahnuti ili nanijeti na kožu, jednostavan su, ali vrlo učinkovit, način borbe protiv zimskog...

Advertisement