Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Ayurveda – znanje o životu

Stremimo k optimalnom zdravlju i sreći u životu.

Prema ayurvedi, ključ je u ravnoteži tijela, uma i duha.

Ayurveda je usmjerena na zaštitu života, što uključuje zdravi pristup načinu življenja i tretmane koji vode fizičkoj, mentalnoj, duhovnoj, ali i socijalnoj ravnoteži. Temeljena je na konceptu prema kojemu se u Svemiru sve sastoji od tri osnovne sile: Vata, Pitta i Kapha.

Vata se povezuje s vjetrom i neprekidnim kretanjem te kontrolira nervni sustav. Pitta označava Sunce, izvor energije i zadužena je za probavni sustav. Kapha nadzire ravnotežu tjelesnih tekućina i rast stanica.

Ravnoteža između tih triju sila utječe na to kako reagiramo na hranu, stres i bolesti. Prema ayurvedskom shvaćanju, bolest privlačimo u svoj život ako su tijelo i duh izvan harmonije.

Dominacija jedne od tih osnovnih sila ili njihova međusobna kombinacija označava tjelesni tip svakoga od nas.

Zdravstveni učinci

Vježbanje yoge, kao djela ayurvedskoga pristupa liječenju, povoljno djeluje na visoki krvni tlak, povišene vrijednosti kolesterola i simptome izazvane stresom.

Biljni pripravci pomažu kod alergija, artritisa, kroničnoga umora, menstrualnih bolova, Parkinsonove bolesti te poremećaja u probavi.

Početak liječenja

Ayurvedski terapeut će u razgovoru o pacijentovu životu i prijašnjim bolestima odrediti kojemu tjelesnom tipu pripada te koji su dijelovi tijela ili tjelesni procesi poremećeni i izvan ravnoteže.

Prijedlog tretmana obuhvatit će eventualne preporuke za promjene u načinu života i prehrane, a mogu uključivati i masažu, biljne pripravke te meditaciju.
Zanimljivost toga višetisućljetnoga učenja jest i u tome kako okusi hrane imaju i svoje fiziološke učinke:
  • Slatko: hrani, hladi, vlaži i povećava težinu
  • Slano: grije, stimulira i povećava težinu
  • Kiselo: grije, masti i povećava težinu
  • Gorko: hladi, suši, pročišćava i smanjuje težinu
  • Trpko: hladi, suši
Službena, konvencionalna zapadna medicina ayurvedi predbacuje nedostatak rigoroznih znanstvenih studija i kliničkih istraživanja.

Također se smatra kako primjena nekih ayurvedskih pripravaka uključuje potencijalno ozbiljne rizike vezane uz otrovnost pojedinih sastojaka.

Povijest ayurvede

Važan je dio kulturne tradicije daleke Indije, a odnosi se na drevni način liječenja biljnim tretmanima, prehrambenim preporukama, meditacijom, masažom, aromaterapijom, vježbanjem yoge pa čak i posebnim oblikom kirurgije.

Kako bismo pronašli tragove nastanka ayurvede, trebali bismo se vratiti u povijest, otprilike 3000 godina pr.n.e.

Milijuni ljudi u Indiji, Nepalu, Sri Lanki pa i u Europi i Americi još i danas koriste znanja, tretmane i preporuke ayurvedskih liječnika.

Na Zapad je prenesena šesdestih godina prošloga stoljeća. Tadašnji prijatelj i guru The Beatlesa Maharishi Mahesh Yogi inicijalno je počeo s popularizacijom, a dalje je s tim nastavio dr. Deepak Chopra.

Sam naziv vuče korijen iz indijskih riječi koje znače život i znanje, pa se ayurveda prevodi kao znanje o životu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Govorimo o klitorisu. Ženskom organu zaduženom isključivo za seksualno zadovoljstvo!

Budi fit

Ne samo da su datulje veoma ukusne već su dobre za ljudski organizam te pridonose ljepoti kože.

Savjeti stručnjaka

Donosimo listu sastojaka koje bi trebali izbjegavati u pastama za zube.

Duh i tijelo

Koliko ste često okruženi ljudima koji stalno pričaju o onome što im nedostaje, onima koji su nezadovoljni zadovoljni svojim životom?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.