Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Ayurvedski tretman ljepote

Shirodhara – mlaz ulja za vraćanje ravnoteže uma i tijela

Ayurveda, poznata još kao majka svi medicina, obuhvaća sve vidove ljudskog života – od rađanja do umiranja. Razvijena prije više od 5000 godina u Indiji, postavila je temelje kineskoj, tibetanskoj, grčkoj, arapskoj i ostalim tradicionalnim medicinama, a njezino je uvjerenje da uravnoteženost uma, tijela i duše rezultira dobrim zdravljem.

Prema Ayurvedi svemir predstavlja mjesto gdje se stvara harmonija, a svako njezino narušavanje rezultira bolešću. Svemir, zrak, vatra, voda i zemlja elementi su koji čine čovjeka te svojom kombinacijom stvaraju tri sile: vatu, pittu i kaphu.Iako je u ovoj vrsti alternativne medicine primarno očuvanje zdravlje, ayurveda tretmani se danas sve češće koriste za liječenje bolesti. U moru tretmana koji su preplavili zapadnu civilizaciju odlučili smo izdvojiti shirodharu, koja predstavlja kombinaciju drevne medicine i moderne tehnologije u dobitnoj spa kombinaciji.

Ime tretmana nastalo je iz dviju sanskrit riječ: ‘shiro’ što znači glava i ‘dhara’ u značenju protoka, a zajedno tvore koncept koji donosi psihičku i emocionalnu ravnotežu.Vaše se tijelo za vrijeme tretmana nalazi u vodoravnom položaju, a glava je lagano nagnuta prema natrag. Balans tijela i uma postiže se izlijevanjem zagrijanog ulja po čelu – trećem oku koje prema drevnom indijskom vjerovanju pruža uvid u 'više' sfere, nakon čega slijedi ugodna masaža cijelog tijela i umatanje u tkaninu kako bi se tijelo zagrijalo. Vrsta ulja bira se prema doshi (sili) pacijenta, a najčešće se koristi sezamovo ulje s primjesama đumbira, kokosova ulja i ruže.U ugodnom orijentalnom ambijentu, s tihom glazbom u pozadini, tijelo je opušteno i nahranjeno blagodatima prirode, a posljednja stanica u postizanju potpune ravnoteže je odmatanje tkanine i sušenje ručnicima.

Ovaj tretman savršen je za oslobađanje od stresa i pruža potpuni oporavak od svakodnevnih teškoća. ‘Pomaže vraćanju balansiranju uma, povećava pamćenje te jača kosu.’, pojavila je ayurveda terapeutkinja iz Indije, Mita Nathwani.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Osim fizičkih razloga, važno je naglasiti da do pojave ekcema može doći i jer smo izloženi stresu.

Život u dvoje

Budući da je visoko osjetljivim ljudima malo tko dovoljno privlačan ili bar podnošljiv, njihov je fond potencijalnih partnera vrlo uzak.

Duh i tijelo

Ako ste i vi među onima koji i nakon što završe s poslom osjećaju napetost, razdražljivi su ili se pak mentalno nikako ne mogu...

Budi fit

Fizička aktivnost je u ovakvim situacijama veoma bitna, a da biste smanjili nivo stresa, bilo bi mudro da upražnjavate neku od sljedećih vježbi.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.