Ayurvedski tretman ljepote

Ayurveda, poznata još kao majka svi medicina, obuhvaća sve vidove ljudskog života – od rađanja do umiranja. Razvijena prije više od 5000 godina u Indiji, postavila je temelje kineskoj, tibetanskoj, grčkoj, arapskoj i ostalim tradicionalnim medicinama, a njezino je uvjerenje da uravnoteženost uma, tijela i duše rezultira dobrim zdravljem.

Prema Ayurvedi svemir predstavlja mjesto gdje se stvara harmonija, a svako njezino narušavanje rezultira bolešću. Svemir, zrak, vatra, voda i zemlja elementi su koji čine čovjeka te svojom kombinacijom stvaraju tri sile: vatu, pittu i kaphu.

Iako je u ovoj vrsti alternativne medicine primarno očuvanje zdravlje, ayurveda tretmani se danas sve češće koriste za liječenje bolesti. U moru tretmana koji su preplavili zapadnu civilizaciju odlučili smo izdvojiti shirodharu, koja predstavlja kombinaciju drevne medicine i moderne tehnologije u dobitnoj spa kombinaciji.

Ime tretmana nastalo je iz dviju sanskrit riječ: ‘shiro’ što znači glava i ‘dhara’ u značenju protoka, a zajedno tvore koncept koji donosi psihičku i emocionalnu ravnotežu.

Vaše se tijelo za vrijeme tretmana nalazi u vodoravnom položaju, a glava je lagano nagnuta prema natrag. Balans tijela i uma postiže se izlijevanjem zagrijanog ulja po čelu – trećem oku koje prema drevnom indijskom vjerovanju pruža uvid u 'više' sfere, nakon čega slijedi ugodna masaža cijelog tijela i umatanje u tkaninu kako bi se tijelo zagrijalo. Vrsta ulja bira se prema doshi (sili) pacijenta, a najčešće se koristi sezamovo ulje s primjesama đumbira, kokosova ulja i ruže.

U ugodnom orijentalnom ambijentu, s tihom glazbom u pozadini, tijelo je opušteno i nahranjeno blagodatima prirode, a posljednja stanica u postizanju potpune ravnoteže je odmatanje tkanine i sušenje ručnicima.

Ovaj tretman savršen je za oslobađanje od stresa i pruža potpuni oporavak od svakodnevnih teškoća. ‘Pomaže vraćanju balansiranju uma, povećava pamćenje te jača kosu.’, pojavila je ayurveda terapeutkinja iz Indije, Mita Nathwani.