Balkon obojen cvijećem

Kad vas topli dani koje ste toliko priželjkivali konačno izvuku na balkon ili terasu zaboravit ćete na sivilo u kojem ste do tada živjeli. Kutak u kojem se odmaramo možemo pretvoriti u zelenu oazu. On će nam biti utočište, olakšati svakodnevni stres, a meditativno zelenilo pobuditi osjećaj zadovoljstva i mira.

Takva oaza postiže se cvjetnim aranžmanima skladnih boja i zavodljivih mirisa, pozivajućim udobnim vrtnim garniturama i romantičnim osvjetljenjem kad navečer poželimo ući u čarobni nesvakidašnji svijet opuštanja.

Sklad boja i mirisa

Poželjno je među biljke uvesti reda tako da već na prvi pogled na balkonu vlada sklad. Svaki detalj je na pravom mjestu i priziva osjećaj ugode i želje što dužeg odmora. Uljepšajte balkon kombinirajući razne vrste cvijeća i vesele uzorke cvjetnih posuda.

Na uskim balkonima trebate iskoristiti svaki djelić dragocjenog prostora. Ako mjesta za širenje ima samo u visinu poslužit će praktične vertikalne konstrukcije – držači cvijeća.

U prvim proljetnim danima balkon će se kupati u žutoj boji narcisa, maćuhica i tulipana. Ljeto obojite u malo nježnije nijanse. Ružičasta, ljubičasta i plava uz bež i bijelu zrače mirnom ljetnom lijenošću i opuštanjem.

Cvjetni klasici na balkonu druže se kao petunije, sporiš i sunčac. Volite li imati i začine između ljetnog cvijeća možete posaditi i lavandu, kadulju i timijan.

Sjenoviti dijelovi balkona mogu uživati u hortenzijama, fuksijama, vodenikama i zvončićima. Naročitio harmonično djeluju lončanice usklađene s bojom posude.

Ako pak, volite češće mijenjati biljke u posudama, najbolje će odgovarati posude boje terracote.

Skriven od pogleda

Kako biste se osjećali zaštićeni od pogleda pokušajte zatvoriti balkon velikim lončanicama. Datulja, oleandar, grmolike ruže ili pavitima što se penje po potpornju taj će zadatak odlično obaviti.

Ponosni vlasnici terasa i balkona najčešće na njima borave u kasno poslijepodne ili navečer. Prilagodite mjesto na kojem se odmarate upravo tom dijelu dana.

Bit će dovoljno postaviti par biljaka bijelih cvjetova poput jasmina, anđeoske trublje i petunije kako bi svjetlucale u prvom sumraku i raskošno mirisale .

Blage ljetne noć, neodoljiv miris uz svjetlucavu svjetlost svijeća upotpunit će opuštajuću atmosferu. Stoga nabavite svijeće u lijepim svijećnjacima , baklje, šarene lampione ili male mirisne svjećice. A tada uronite u svoju oazu i uživajte .