Bananas Foster

Nikad manje fotki i nikad kraći recept! Početak mi je dobar, morate priznati.

Ali zaista, za Bananas Foster ne treba duže od 10 minuta. Osim, ako želite sami raditi sladoled. Prvi put sam za njega čula u jednoj knjizi koja mi se jaaaako dopala, od glavnog lika koji mi se još više dopao! Jake je glavni lik koji je definitivno osvojio moje srce. Na sve moguće načine.

S obzirom na to da ga je Jake bio zaljubljenik u Bananas Foster, a slastica je u pitanju, zaintrigiralo me. Čitajući sam shvatila da bi to moralo biti nešto brzo i jednostavno pa sam se dala u potragu. Na kraju tako i bi!

Prvi put sam prekuhala banane – malo sam se zanijela.

Drugi put – pun pogodak!

Uz samo nekoliko sastojaka, ovo je mala bomba od deserta, ali vrijedi!

Uživajte!

Sastojci:

  • 2 banane
  • 50g smeđeg šećera
  • 50g maslaca
  • 30ml tamnog ruma
  • Cimet – po želji
  • sladoled od vanilije – po želji

Postupak:

Maslac, šećer i cimet staviti u manju tavu i na srednje jakoj temperaturi miješati dok se ne otopi. Banane oguliti i izrezati na 4 dijela (po dužini i još na pola.) Kad je šećer otopljen ubaciti banane. Drvenom žlicom promiješati nekoliko puta, da se „obuku“ u karamel. Uliti rum i flambirati.

Sladoled od vanilije staviti u zdjelicu. Još topli umak s bananama preliti preko sladoleda.

 

Bananas Foster

Napomene:

  • S obzirom na to da je Bananas Foster zasitan, smatram da je pola banane sasvim dovoljno za jednu osobu. Dakle, računajte da je ovo recept za 4 osobe.
  • Banane neka ne budu puno zrele. Naravno, nemojte uzeti ni skroz zelene, osim ako baš ne volite takve.
  • Ako vam je smeđi šećer prekrupan, dodajte malo vode dok se topi, brže će ići. Bar sam ja tako napravila. Općenito mi je išlo brže i ljepše kad sam dodala malo vode. (Malo vode bi bilo cca 30-40 ml). Voda ishlapi, ostaje karamel. Nemojte brinuti da će biti premalo umaka – i ne treba ga previše.
  • Banane nemojte pirjati niti cijeli minut – nema potrebe, još uz flambiranje koje slijedi, ako ćete ih pirjati duže samo će postati gnjecave. A trebaju zadržati svoju strukturu.
  • Što se ruma tiče, možete koristiti bilo koji tamni. Ja sam koristila rum za kolače i odlično se uklopio.
  • 1-2 kugle sladoleda je sasvim dovoljno. Možete probati i sa sladoledom od čokolade, isto nećete pogriješiti, iako je meni s vanilijom „ono pravo.“
  • Flambiranje – ako još niste radili. Ulijte rum u tavu i zapalite šibicom/upaljačem. Pazite da vas plamen ne zahvati pa se radije malo odmaknite. Ali svakako, na trenutak pogasite svjetla i uživajte u plavičastom plamenu! Kad alkohol ispari, plamen će nestati. I to je to.

Dobar tek!

Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić.