Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Bezobrazno čokoladni cupcakesi!

Cupcake je mekan, bogat jajima i maslacem. Cupcake je desert, ne svakodnevna hrana za doručak

Jeste li jedni od onih kojima su cupcakes i muffin ista stvar, ili ste od onih koji znaju razliku? Nije da morate biti slastičar po struci; razlika je očita na prvi pogled. Osim po izgledu, razlikuju se i po sastavu.

Što je muffin a što cupcakes?

Muffini se smatraju zdravijom verzijom ovih mini poslastica. Mogu biti i slatki i slani. Mogu se raditi i od cjelovitog brašna, s dodacima svježeg ili sušenog voća, nisu preslatki, puniji su i suši od cupcakesa i imaju više kruhastu strukturu pa su prigodni i za doručak.

galerija-4

A cupcakesi ? Oni su pravi desert. Gledajući ih na polici, vrlo je izgledno da će vam ruka prije poletjeti na cupcakese nego na muffine. Cupcakesi su, kako im samo ime kaže, torte u čašici. Ili da malo ljepše to prevedemo, mini tortice. Bogate su teksture i okusa; po definiciji su slatki i najčešće dolaze u okusima vanilija, čokolada, red velvet… Cupcake je mekan, bogat jajima i maslacem. Cupcake je desert, ne svakodnevna hrana za doručak. I, osnovna razlika, cupcake uvijek ima kremu na vrhu! I da… to što maknete ili ne stavite kremu, cupcake ne čini muffinom.

Zima kuca na vrata, vrijeme je za nešto konkretno!

Nije tajna da čokolada pokraj mene može stajati i godinu dana i da je neću niti pogledati, ali zato ovi baš bezobrazno čokoladni cupcakesi nemaju šanse preživjeti! Jednom prigodom, za jedno vjenčanje sam trebala nešto baš čokoladno i dobro i meni moja draga kolegica i prijateljica Ana proslijedi nekoliko recepata, s naglaskom na ovaj. Hm… gledam i mislim se, ne može čokoladniji nego što je! S kremom od Velvetice će biti Yummy! Joj što su dobri! I s kremom i bez nje! Možete ih jesti tople i hladne. Ako tople, onda bez kreme, da se ne otopi.

2

Nisam se prevarila niti malo! A nije mi moja Ana. Hvala joj od srca a hvala i autorici originalnog cupcakea čiji recept može naći OVDJE.

Malo sam izmijenila recept od originalnog, više ga prilagodila sebi. Vi možete odabrati verziju koju želite (hehe… možda najbolje obje) i uživajte! Ali pazite, ovo je bomba, prava mala bomba od deserta pripremljena i pečena u niti pola sata i vuče na još… vjerujem da ako ih napravite prvi put, da to neće biti i zadnji. Baš su bezobrazno čokoladni i bezobrazno dobri!

Za Cupcakese:

  • 180g tamne čokolade ( ja sam koristila 52% i 54%)
  • 100g maslaca
  • 80g šećera
  • 3 jaja
  • 2 žlice brašna
  • prstohvat soli

4

Za kremu:

  • 250g mascarpone sira
  • 200g krem sira
  • 400ml slatkog vrhnja
  • 100g šećera u prahu
  • 1-2 žličice arome od vanilije
  • 2 žlice maraschina
  • sok od pola limuna (ili više – ovisno o željama)

Postupak za izradu kreme:

Mascarpone sir, krem sir i aromu vanilije kremasto umutiti ručno ili mikserom. Dodati šećer u prahu te miksati dok se ne poveže u jednoličnu kremastu masu. Postupno dodavati slatko vrhnje. Miksati dok se ne dobije čvrsta krema. Dodati maraschino i limunov sok. Dobro povezati.

galerija-3

POSTUPAK:

Pećnicu zagrijati na 200°C.

Čokoladu, maslac i sol zajedno otopiti na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
Jaja i šećer razmutiti pjenjačom, dodati otopljenu čokoladu i maslac, dobro miješati pjenjačom da se poveže (tu će smjesa i progustiti). Potom dodati 2 žlice brašna, umiješati špatulom da se sve dobro poveže.
Smjesu rasporediti u 11 košarica.
Peći 15 minuta, izvaditi iz pećnice, staviti na rešetku da se ohladi te na vrh staviti kremu.

naslovna-1

NAPOMENE:

  • Za lakše baratanje smjesom, osobno je izlijem u bokalčić s „kljunom“ tako da mogu kontrolirati koliko smjese izlazi van, da ne curi posvuda i da ne bude nereda
  • Košarice punite malo više od pola ako ćete na vrh stavljati kremu. Ako nećete, onda rađe raspodijelite na 9 ili 10 cupcakesa, tako da košarice budu pune 2/3.
  • Tek pečeni cupcakesi će biti napuhnuti, ali će hlađenjem splasnuti i poravnati se (da se ne iznenadite i/ili zabrinete, to je normalno)
  • Pečenje sam produžila na 15′ jer su mi s manjom minutažom bili nepečeni iznutra. Može biti da je i do pećnice (svaka vodi svoju politiku) pa povedite računa i o tome.
  • Što se kreme tiče, da imate neki omjer, za 30 cupcakesa, 1/4 kreme je bila sasvim dovoljna!
  • Najbolje ih je konzumirati isti dan jer već slijedeći počinju gubiti svoju strukturu i postaju suši. I dalje su odlični, ali više ne onako mekani
  • Koristite dobru i kvalitetnu čokoladu. Onu s 52% kakaa ima za kupiti po vrlo prihvatljivim cijenama… Što bolja čokolada, to bolji i ukusniji cupcakesi!
  • Izuzetno su brzi i jednostavni za rad; nemojte da vas uplaše ovolike napomene. To sam samo ja koja uvijek voli objasniti sve do najsitnijih detalja!

[box style=”0″]

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić.

[/box]

Više

Gastronomija

Čokoladna torta bez brašna nastaje brzo i nestaje još brže.

Gastronomija

Mikado riža je za mnoge i dan danas, puno više od čokolade s police.

She Book Club

Willy Wonka od malih je nogu sanjao da će izrađivati čokoladu i dijeliti je sa svijetom.

Zanimljivosti

Svjetski dan čokolade službeno se obilježava na današnji dan, 7. srpnja jer se vjeruje da je 7. srpnja 1550. godine kakao stigao u Europu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.