‘Danas je fašnik, sretan je dan, dajte nam krafne i sterajte nas van’, pjevala su nekoć djeca za vrijeme karnevala, od kuće do kuće, u kontinentalnoj Hrvatskoj, a domaćini bi njihovu pjesmu nagradili jajima, slatkišima, novcem i naravno krafnama. Dok se u maskiranim zabavama i povorkama duž jadranske obale, gosti uz fritule i kroštule.
Stoga vam baš u ovo vrijeme poklada donosimo jednostavan recept za pripremu fritula koje će razveseliti vaše ukućane. Uvaljane u šećer u prahu i naslagane na štapiće za ražnjiće mogu poslužiti kao nagrada raspjevanim maškarama koje bi vam ovih dana još mogle pokucati na vrata.
RECEPT – BIJELE FRITULE
Sastojci:
- 4 dcl jogurta
- 2 jaja
- 2 paketića vanilin šećera
- prstohvat soli
- 2 žličice šećera
- 20 žlica glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 žlica rakije
- 1 žličica ribane korice limuna
- 1 žličica ribane korice naranče
- ulje za prženje
- šećer u prahu (za dekoraciju)
U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, a zatim im dodajte umućena jaja s rakijom i jogurtom te korice limuna i naranče. Miješajte dok ne dobijete glatku i gušću smjesu. Zagrijte duboko ulje te smjesu vadite žlicom dok si drugom pomažete odvajati je od žlice.
Čim porumene, ako je ulje dovoljno duboko, fritule bi se trebale same okrenuti na drugu stranu. Ako se ne okrenu pomognite si vilicom. Gotove fritule stavljajte na tanjur ili zdjelu na čije ste dno stavili papirnati ručnik kako bi upile višak masnoće. Kada se malo ohlade uvaljajte ih u šećer u prahu i po želji ih poslažite na ražnjiće. U slast!
You must be logged in to post a comment Login