Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Bojanje uskršnjih jaja

Poigrajte se i ove godine napravite najljepša jaja!

Kao što je Djed Božićnjak obilježje Božića tako su bojana jaja slika koju često vidimo za Uskrs. Postoji nekoliko različitih načina kako možete imati najljepša jajca u susjedstvu.

Prirodno bojanje

Iskusni bojači jaja kažu kako je nemoguće da boja ne prodre u jaje, a ako je već tako onda je najbolje da bude prirodna. Ogulite koru crvenog luka, stavite ju u vodu i pustite da prokuha. Kad voda poprimi tamniju boju stavite jaja i kuhajte ih nekih deset minuta.

Ako želite neke oblike na vašim prirodno bojanim jajima stavite list ili cvijet na jaje pa sve skupa u najlonsku čarapu i u vodu. Jaja će poprimiti zanimljive crteže.

S lukom su jaja crvenkasto – smećkaste boje, a ako želite šarenilo u vašoj Uskršnjoj košari probajte napraviti zelena uz pomoć špinata, jarko crvena s ciklom i plava sa sokom od borovnice. Proces je isti kao kod luka.Bojanje s čajem

Ako niste stigli u trgovinu po boje, a luka nigdje na vidiku, sigurno imate čaja u ostavi.

U jednu šalicu stavite četiri vrećice čaja i jednu žlicu octa. Prelijte vrućom vodom i ostavite deset minuta da stoji. Tvrdo, već skuhano i još vruće jaje stavite u šalicu 15 do 20 da primi boju.

Ako koristite zeleni čaj, jaja će biti žuta, čaj od šipka daje siva jaja, a crni narančasto žuta.

Bojanje kao igra

Iako ćete uz prehrambene boje koje kupite u trgovini dobiti lijepa jednolično obojana jaja, zašto da sva izgledaju isto? Poigrajte se.

Važno je da za početak u vodu s bojom žlicu ulja i octa, jer će tako biti sjajnija. U različitim posudama stavite u svaku drugačiju boju. Kako bi vaša jaja dobila mramorni izgled, najprije ga umočite nekoliko puta u prvu posudu pa osušite, zatim u drugu i tako ponovite postupak dok ne ispucate sve boje koje imate.

Jednostavna gumica također može doći kao zanimljiv materijal pri bojanju. Omotajte ih oko jajeta kako želite te uronite u boju. Dobit ćete geometrijske oblike po želji.Ako želite da vaša jaja izgledaju glamurozno i pritom savršeno pristaju vašem stolu, stanu ili kući nije ni to teško. Uzmite jaje premažite ga običnim bijelim ljepilom i pospite slojem šljokica u jednoj ili više boja. Za sjaj i fiksiranje šljokica posprejajte jaje akrilnim lakom.

Bojanje jaja je igra za cijelu obitelj što bi bilo lijepo da obavljaju svi zajedno. Ako baš odbijate bojati uvijek možete oko jajeta zavezati ukrasnu vrpcu koju pričvrstite ljepilom. To je brzo, lijepo, a i izgleda kao poklon.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Moj dom

Naši stari jaja su najčešće bojili u crveno pomoću korijena cikle, ljuske luka ili crvenog radiča.

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Budi fit

10 napitaka koje biste trebali izbjegavati.

Zdravstveni karton

Ako ste prehlađeni ili imate gripu, uvijek je dobro piti više tekućine, a umjesto vode, protiv simptoma bolesti se možete boriti i čajem!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.