Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
požaliti
požaliti

Savjeti stručnjaka

Boli me glava

Glavobolja je alarm da nešto ne štima, a ne bolest.

Ako zanemarimo one simulirane glavobolje kada jednostavnom rečenicom “Boli me glava!“ želimo nešto izbjeći, one stvarne znaju zadavati poprilično muke. Uzroci glavobolja koje jednostavno alarmiraju da tijelu nešto nije po volji i ne smatraju se bolešću, različiti su, kao što su različiti njihovo trajanje, intenzitet i područje boli. Suvremen način života prepun je utjecaja koji pogoduju stalnim ili povremenim glavoboljama, a najčešći uzroci svrstavaju se u nekoliko kategorija:
  • glavobolja uzrokovana bolestima kralježnice i njenog vratnog dijela očituje se bolovima u području čela i na zatiljku
  • tupa bol u području cijele glave znak je da smo pretjerali s cigaretama ili alkoholom, a može ukazivati i na posljedice upale sinusa, gripe i ostalih infektivnih bolesti
  • glavobolja koju karakterizira jaka bol koja se pojavljuje i nestaje posljedica je stresa, napetosti i psihičke preopterećenosti (različite vrste strahova, frustracija, sukoba, potisnutih osjećaja, zamora i sl.)
Glavobolju mogu uzrokovati i suhi zrak, sunčanica, sve češća osjetljivost na promjene vremena, buka, umor očiju uslijed stalnog boravka pred kompjuterom, povišeni tlak, alergije i dr.

No, što možemo učiniti da bismo je spriječili?

Bilo bi dobro izbjegavati buku i sve što nas čini nervoznima, redovito provjetravati prostorije u kojima boravimo, a pogotovo one uredske, voditi računa o vlažnosti zraka, što se jednostavno može riješiti stavljanjem posudice s vodom na radijatore te što više vremena provoditi u prirodi i na svježem zraku. I naravno, izbjegavati nikotin i alkohol. A ako je već počela i neugodna glavobolja prijeti da će nam pogoršati dan i obavljanje svega što smo naumili, nekoliko je jednostavnih trikova za samopomoć:
  • masirajte bolno mjesto kružnim pokretima, počevši od sljepoočnica
  • položite hladan oblog na područje boli , držite nekoliko minuta i ponovite postupak
  • istuširajte se naizmjenično toplom i hladnom vodom ili se jednostavno umijte hladnom vodom (što vrijedi i za dane kada vas ne muči glavobolja)
  • umasirajte nekoliko kapi eteričnog ulja ružmarina, mente ili lavande na sljepoočnice, čelo i zatiljak
  • popijte čaj od lipe i odoljena ili onaj koji u svojoj mješavini sadrže mentu, matičnjak ili kadulju
  • napravite oblog od ploški sirovog krumpira, luka ili hrena
Iako djeluju trenutačno i u kratkom nas roku rješavaju glavobolje, sredstva protiv bolova trebalo bi izbjegavati jer dugotrajno uzimanje može dovesti do oštećenja bubrega, što se prvenstveno odnosi na tablete na bazi kofeina. Kao odlična preventiva i način da se neugodne glavobolje pokušaju izbjeći preporučljivo je redovito primjenjivati tehnike opuštanja, vježbati yogu, boraviti u sauni i barem jednom tjedno priuštiti si toplu (ne prevruću!) kupku u ugodnom ambijentu, upotpunjenu mirisnim solima koja će opustiti i tijelo i dušu…

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

She Book Club

Test odmora, globalno istraživanje provedeno na 18 000 ljudi iz 135 zemalja iznjedrilo je zanimljive, ali i važne rezultate o tome kako se odmaramo.

Duh i tijelo

Kada biste imali moć odbaciti sve što vam uzrokuje stres, koju biste prvu stvar odbacili?

Duh i tijelo

U maloj državi na sjeveru Europe, koja izgledom podsjeća na poluotok, živi oko 5.8 milijuna stanovnika, a prijavljeno je otprilike 200.000 ljetnikovaca.

Budi fit

Možda se tijelo urotilo protiv vas ili imate loše prehrambene navike.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.