Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Borba protiv stresa: Kako Kegelove vježbe mogu poboljšati vaše intimno zdravlje

Dugotrajni stres može negativno utjecati na naše fizičko i psihičko zdravlje. Količina stresa na poslu, u odnosima, zdravstveni problemi ili događaji u svijetu mogu utjecati na našu dobrobit.

Dugotrajni stres može negativno utjecati na naše fizičko i psihičko zdravlje. Količina stresa na poslu, u odnosima, zdravstveni problemi ili događaji u svijetu mogu utjecati na našu dobrobit. U travnju se obilježava Mjesec osviještenosti o stresu čime trebamo prihvatiti činjenicu da je stres postao uobičajeni dio naših života. No, važno je upamtiti kako kronični stres utječe na manje poznati dio našeg zdravlja – naše intimno zdravlje.

Stres utječe na naše tijelo na mnoge načine, uključujući osjećaj napetosti i slabosti u mišićima zdjeličnog dna. Ovo može rezultirati problemima poput urinarne inkontinencije, seksualne disfunkcije, pa čak i prolapsa zdjeličnih organa. Međutim, uključivanjem vježbi za zdjelično dno poput Kegelovih vježbi u našu rutinu bavljenja stresom, možemo promicati intimno zdravlje i smanjiti učinke stresa na naše tijelo.

Zdjelično dno sastoji se od složene mreže mišića i vezivnog tkiva koji podržavaju mjehur, maternicu i crijeva. Kada ti mišići oslabe ili se oštete, to može dovesti do raznih problema. Urinarna inkontinencija ili gubitak kontrole mjehura jedan je od najčešćih poremećaja zdjeličnog dna. Prolaps zdjeličnih organa nastaje kada zdjelični organ, poput maternice ili mjehura, ‘’pobjegne’’ iz svog normalnog položaja i spusti se u vaginalnu šupljinu. Seksualna disfunkcija, poput bolnog snošaja ili poteškoća u postizanju orgazma, također može biti povezana s disfunkcijom zdjeličnog dna.

Poznato je da stres uzrokuje napetost mišića u cijelom tijelu, a mišići zdjeličnog dna nisu iznimka. Kada smo pod stresom, naše tijelo otpušta hormon kortizol koji uzrokuje stezanje i napetost mišića. Ova napetost može uzrokovati kontrakciju i pretjerano zatezanje mišića zdjeličnog dna, što može dovesti do osjećaja boli i nelagode u zdjelici.

No, stres na zdjeličnom dnu tu ne prestaje. Nezdravi mehanizmi suočavanja poput prejedanja, pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola također mogu pridonijeti disfunkciji zdjeličnog dna. Kronični stres također može uzrokovati smanjeni protok krvi u području zdjelice, slabeći mišiće zdjeličnog dna tijekom vremena.

Dakle, kako možemo zaštititi zdravlje zdjeličnog dna dok smo suočeni sa stresom? Jedna od učinkovitih metoda su Kegelove vježbe, jednostavne vježbe koje uključuju kontrakciju i opuštanje mišića zdjeličnog dna. Ne samo da mogu pomoći u prevenciji i ublažavanju intimnih zdravstvenih problema, već se također pokazalo da poboljšavaju opću dobrobit i čak povećavaju seksualno zadovoljstvo.

Zašto ne biste dodali Kegelove vježbe u svoju anti-stres rutinu?

Kako biste Kegelove vježbe učinili privlačnijim i zabavnijim, evo nekoliko jedinstvenih i kreativnih savjeta da ih uključite u svoju anti-stres rutinu, uključujući čak i Kegelove vježbače:

  • Kegelova meditacija: Kombinirajte umirujuće prednosti meditacije s Kegelovom meditacijom koja se fokusira na disanje te kontrakciju i opuštanje mišića zdjeličnog dna.
  • Kegelova joga: Pokušajte uključiti Kegelove vježbe u svoju praksu joge stežući mišiće zdjeličnog dna u različitim pozama.
  • Kegelova playlista: Napravite popis za reprodukciju s tempom koji odgovara ritmu Kegelovih vježbi kako biste trening učinili ugodnijim.
  • Kegelov izazov: izazovite sebe i svoje prijatelje da vidite tko najduže može izvesti Kegelovu vježbu ili učiniti najviše Kegelovih vježbi u jednom danu.

Uključivanje tehnika opuštanja kao što su joga, meditacija i duboko disanje uz Kegelove vježbe također može pomoći u smanjenju stresa i napetosti u području zdjelice. Ove vježbe mogu poboljšati zdravlje zdjeličnog dna uz smirenje uma, te poboljšavajući zdrav protok krvi i cirkulacije u području zdjelice.

Zdrava prehrana, održavanje hidratacije te izbjegavanje pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola ključni su za poboljšanje zdravlja zdjeličnog dna. Uravnotežena prehrana bogata vlaknima i hranjivim tvarima može pomoći u regulaciji pražnjenja crijeva i spriječiti zatvor, koji može opteretiti mišiće zdjeličnog dna. Održavanje hidratacije također sprječava zatvor crijeva i potiče zdravu funkciju urinarnog trakta.

INTIMINA promiče važnost podizanja svijesti o učincima stresa na zdjelično dno. Potičemo žene da prioritiziraju zdravlje zdjeličnog dna i da potraže pomoć u slučaju bilo kakvih problema. Educiranje sebe i drugih o vašem zdjeličnom dnu može smanjiti stigmu koja okružuje disfunkciju zdjeličnog dna i promicati bolje opće zdravlje. Razbijmo tabu o intimnom zdravlju zajedno i prioritiziramo zdravlje zdjelično dna već danas!

Ne propustite

Budi fit

U većini slučajeva, osjećaj dehidracije jednak je osjećaju žeđi. No ipak, ponekad bi taj osjećaj mogao izostati ili bi vas tijelo moglo upozoriti na...

Drama Queen

Jeste li ikada imale osjećaj da vas neka osoba emocionalno iscrpljuje? Nakon razgovora s njom ostanete prazni, umorni i živčani?

Budi fit

U slučaju da uskoro krećete u teretanu po prvi put, možda će ove lagane upute pomoći da se dobro osjećate tamo, da pitate druge...

Savjeti stručnjaka

 Kako bi potaknula otvorene, pozitivne rasprave o menstruaciji među sportašima koji će izaći na olimpijsku globalnu pozornicu, INTIMINA je proizvela ograničeno izdanje zlatnih menstrualnih...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.