Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Božićna predjela i desert za prste polizati

Sir, pršut, jaja, povrće i zanimljivi umaci na blagdanskom stolu.

Ovo je nastavak prošlog članka u kojem je objavljeno glavno jelo. Na redu su prijedlozi predjela i jednostavnog deserta. Što se tiče predjela za Božićni ručak, predlažem ih nekoliko:

1. Zdrave grickalice: Namaz-umak od svježeg sira uz svježe povrće


Dok se čeka obrok, za one pregladnjele, svježe i zdravo predjelo je najbolje rješenje. Svježa mrkva, izdanci celera, paprika, krastavac ili koraba se narežu na tanke i dugoljaste prutiće te posluže u čaši i umaču u sirni namaz. Ova je kombinacija pravi hit za djecu i za goste koji redovito traže recept. I ovo se može narezati ranije te zatvoriti u plastičnu kutiju zbog održavanja svježine.



Potrebno je:
  • 1 kutija svježeg sira
  • 1 obični jogurt
  • svežanj vlasca (šnitlih, šnitlauh)
Ako nemate svježeg vlasca, koristite zamrznuti. Nikako nemojte uzeti suhi vlasac jer nema jednako dobar okus. Vlasac je potrebno sitno nasjeckati i pomiješati s ostalim sastojcima i posoliti. Provjeriti okus te poslužiti.

2. Ovčji sir na mediteranski

Odaberete ovčji sir (ili feta) narezan na kockice, u maslinovom ulju, s crnim maslinama, posut ružmarinom ili origanom.

3. Punjena jaja

Potrebno je:
  • jaja po želji
  • majoneza
  • luk, sitno nasjeckati
  • kapari
  • senf
  • peršinov list, sitno nasjeckati
  • curry prah
  • sol
  • papar

Priprema:

1. Kuhana jaja prepoloviti i oprezno izvaditi žumanjke.
2. Žumanjke zgnječiti, dodati malo majoneze, sjeckanoga luka, kapara, senfa, peršinova lista, malo curryja, papra i soli.
3. Dobivenom smjesom napuniti prazne bjelanjke. Preko jaja se može staviti i kuhane ili na češnjaku pečene škampe ili kozice. Varijanta je i napraviti umak bez da se vade žumanjci te poslužiti kao na slici.

4. Bresaola/goveđi pršut

Radi se o talijanskoj Bresaoli pripremljenoj na način koji podsjeća na carpaccio. Recept sam je od jednog prijatelja, velikog gurmana talijanskih korijena i tate troje djece. Točan je naziv Bresaola della Valtellina (zaštićenog je geografskog porijekla) a radi se o goveđoj šunki/pršutu sušenom na zraku. Kako se meso za Bresaolu uzima s vrata, a ne s noge goveda, najtočniji bi naziv bio goveđa vratina. No za ovo jelo dobro može poslužiti i svinjska vratina (po mogućnosti bez masnih dijelova) ili neko drugo sušeno goveđe meso.

Potrebno je:
  • 200 grama Bresaole, tanko narezane na kriške
  • 50 grama tvrdog sira: Parmesana, Grana Padano ili npr. Paškog Trapista
  • 2 žlice narezanog peršinovog lista (može i rukole)
  • 1-2 žlice balsamico octa
  • 1-2 žlice limuna
  • 2 žlice kvalitetnog maslinovog ulja
  • Sol, papar – po mogućnosti samljeti oboje svježe iz mlina


Priprema:


1. Bresaolu poslagati po tanjuru, te dodati tanko narezane kriške Parmesana, Gran Padana ili nekog drugog tvrdog i pikantnog sira.
2. Nasjeckati peršin te posuti po bresaoli i Grani
3. Pripremiti umak, uglavnom u omjeru ulje-kiselo 1:1 odnosno stavljam oko 1 žlicu limunovog soka, 1 žlicu balzamičnog octa te 2 žlice kvalitetnog maslinovog ulja. Tko jako voli ovakav umak (a nije ga teško jako voljeti), neka slobodno udvostruči količinu.
4. Posoliti i popapriti te poslužiti, najbolje uz bijeli kruh

Savjet:
Tko želi, peršin može zamijeniti rukolom. Grana Padano možete zamijeniti Pecorinom.

Napomena za limun:
Ako koristite balzamični ocat, uvijek je dobro dodati limunovog soka. On poboljšava okus balzamičnog octa i dodaje mu jednu vrlo svježu notu. Limunov se sok može pokapati po narezanoj i poslaganoj Bresaoli i ostaviti pola sata da se marinira i tada nastaviti postupak kao što je u receptu navedeno.

Desert:

Za desert je jednostavna, a fina kombinacija sladoled od vanilije preliven bučinim uljem i posut prepečenim bučinim košticama

U slast!

Marina kuharica

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Moj dom

Naši stari jaja su najčešće bojili u crveno pomoću korijena cikle, ljuske luka ili crvenog radiča.

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Budi fit

Radi visokog udjela proteina, jaja su iznimno zasitna namirnica.

Događanja

She.hr vam želi sretan Božić

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.