Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Bruschette s rajčicom i bosiljkom

Zdravi i brzi zalogajčić s Mediterana

Iskoristite vrijeme kada možete nabaviti rajčicu iz nečijeg ili svog vrta i uživajte u rustikalnom okusu tog voća, koje smatramo povrćem, na tostiranom kruhu za laganu večeru ili ukusnu marendu.

Inače talijansko predjelo bruschette prvi puta se pojavljuju u doba renesanse, razdoblju poznatom po raskošnim banketima na kojima su se služila brojna i različita jela, deserti i napici, pa tako i prepečene kriške kruha natrljane češnjakom i premazane uljem, na koje su se dodavale šalše, paštete ili usitnjeni komadići mesa.

Njezini prethodnici crostini, koji se razlikuju od bruschetta samo po tome što se na njih ne trlja češnjak, navodno potječu još iz srednjeg vijeka.Talijanski seljaci nisu imali puno zdjela već su jeli iz jedne zajedničke ili s pladnja koji je stajao na sredini stola. Tako posluženu hranu ljudi su odmah stavljali u usta ili su je polagali na komadić kruha koji bi malo prepržili jer bi bio ostario.

U različitim predjelima Italije ove zalogajčiće drugačije zovu, a na njih stavljaju različite stvari poput slane ribe, sira, ili razne šalše. U svijetu su najomiljenije one najjednostavnije – s nadjevom od rajčica i bosiljka. Stoga vam donosimo recept upravo za taj lagani ljetni obrok.

bruskete 1

RECEPT – BRUSCHETTE S RAJČICOM I BOSILJKOM

Sastojci:

  • 2 režnja češnjaka
  • 6 rajčica (šljivarica, cherry, grapolo…)
  • 2 grane svježeg bosiljka
  • 80ml maslinovog ulja
  • 1 baguette (Francuz ili slični duguljasti kruh)
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema:

Blanširajte rajčice kako bi im lakše odstranili kožu, a zatim ih narežite na kockice. U zdjeli pomiješajte kockice paradajza žlicu ulja, sol, papar i iskidane listiće bosiljka.

Baguette izrežite ukoso na šnite debele oko centimetar. Kratko ih prepržite na roštilju, u pećnici na 200 stupnjeva oko 10 minuta ili u tosteru. Zatim ih natrljajte češnjakom i premažite maslinovim uljem.

Na njih zličicom rasporedite smjesu. Ako je prevodena možete ih staviti još 5 minuta u pećnicu nakog čega će vaš zalogajčić biti spreman za kušanje. Dobar tek!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.