Većina zaposlenih žena nakon posla stigne kući tek oko 18 sati i nakon toga umjesto da malo odmore, odmah zavrnu rukave i kreću u akciju.
Kako bi si olakšale taj svakodnevni napor pripremite za vikend točno što mislite kuhati kroz cijeli tjedan.
Najprije napravite popis jela koje želite kuhati u nadolazećem tjednu. Zatim napravite popis potrebnih namjernica i kupite ih kako se kanije ne biste dodatno opterećivali nabavom.
Neka Vam subota i nedjelja posluže i za kuhanje i za odmor. Ako u subotu radite primjerice lazanje za cijelu obitelj, napravite malo više te višak zamrznite. Nisu sva zamrznuta jela loša. U dane kada nikako ne stignete kuhati samo posegnite za onim lazanjama koje ste spremili tijekom vikenda.
Evo kako bi mogao izgledati brzi jelovnik za jedan radni tjedan.
Ponedjeljak – Grah varivo s kobasicom
Priprema: U hladnjaku je skuhani grah, može i iz konzerve.
Nasjeckate jedan luk, ogulite 3-4 velike mrkve, narežite papriku na kockice i spremne ste za kuhanje.
Dok pržite luk na malo maslinovog ulja stavite kuhati kobasice (koliko mislite da je potrebno za Vašu obitelj) i narežite mrkvu. Kada luk dobije zlatnu boju dodajte narezanu mrkvu i papriku. Malo promiješajte i zalijte s malo vode. Pričekajte koju minutu i u to ubacite grah, sve zalijte vodom, nakon toga posolite i stavite začine po želji (lovor, ružmarin, papar). Poklopite i pričekajte da povrće omekša te poslužite uz kobasice.
Utorak – Krpice sa zeljem
Stavite kuhati tjesteninu, najbolje takozvane krpice, ali možete koristi bilo koju drugu vrstu tjestenine. Dok se tjestenina kuha uzmite glavicu svježeg zelja, očistite vanjske listove, prerežite glavicu na pola i naribajte na ribež (s velikim rupama).
U lonac stavite ulje i šećer pa uz miješanje pričekajte da šećer lagano požuti. Zatim dodajte narezano zelje i uz povremeno miješanje i dodavanje malo vode pirjajte dok tekućina ne ishlapi i postane smećkast. Na kraju posolite i dodajte malo papra.
Zelje umiješajte u tjesteninu. I obrok je gotov.
Ako Vaši ukućani jako vole meso uvijek možete uz ovo jelo pripremiti šnicle na naglo.
Srijeda – Povrtna juha sa žličnjacima
Očistite i narežete povrće koje Vaši ukućani vole. Uzmete glavicu luka i popržite na malo ulja. Nakon minute stavite sve narezano povrće i zalijte vodom, te pustite da se krčka. Možete ubaciti povrtnu ili kokošju kocku kako bi upotpunili okus. Dodati začine po ukusu ukućana.
Dok se povrće kuha zamiješajte žličnjake. Istucite jaje, u to miješajte brašno i sol dok ne dobijete žitku masu, nikako ne vodenastu. Pospremite u hladnjak da malo odstoji.
Nakon što je povrće omekšalo uzmite čajnom žličicom ukuhajte smjesu za žličnjake. Pustite da sve to zajedno krčka još nekoliko minuta.
Četvrtak – Blitva s rižom
Uzmete veću količinu blitve te je operete i stavite u lonac te prelijte vodom i posolite. Zatim stavite na vatru i pustite da se kuha. Za to vrijeme stavite kuhati rižu.
Kada se riža i blitva skuhaju popržite malo češnjaka na maslinovom ulju, na to stavite blitvu, zamiješajte te na to stavite blitvu.
Uz to pripremite veliku zdjelu salate.
Petak – Lazanje
Ovdje mislimo na one lazanje koje ste pripremili prošli vikend te ih samo stavite u pečenicu.
Subota – Organizacijske pripreme za sljedeći tjedan
Nedjelja – po izboru
Budući da je nedjelja uglavnom neradni dan svima tada spremanje obroka može biti i nešto zahtjevnije – npr. purice s mlincima i prava domaća juha.
Ako vam pak ostane „viška“ juhe izlijte dio u posudice za pravljenje leda i zamrznite. Sljedeći puta bilo za juhu ili kao temeljac samo ćete ubaciti tu smrznutu kockicu u vodu i jelo će odmah biti ukusnije.
Nadamo se da će savjeti pomoći pa dobar tek i uživajte.



You must be logged in to post a comment Login