Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Budin od griza

Budin od griza je nešto za što u svojoj obitelji znam od rođenja. Isto toliko ga volim(o) i jesti. Neki ga zovu i Puding od griza, ili kako sam ga u staroj dalmatinskoj kuharici našla pod imenom Slatko od griza.

Budin od griza je nešto za što u svojoj obitelji znam od rođenja. Isto toliko ga volim(o) i jesti. Neki ga zovu i Puding od griza, ili kako sam ga u staroj dalmatinskoj kuharici našla pod imenom Slatko od griza.

Svi znamo za onaj klasični kuhani griz što smo ga jeli kao klinci, mnogi bi ga posuli s čokoladom u prahu ili pak kao ja, s cimetom. Međutim, za one koji ga nisu kušali, ovo je jedna sasvim nova dimenzija griza koju je zbilja lako voljeti. Lagan, ne puno sladak, prozračan s predivnim karamelastim preljevom – što čovjeku više treba?

Što moja kuma Margo kaže „pa tko ne voli griz“ – upravo tako.

Slijedi recept na način na koji sam ga od svoje mame i none naučila raditi.

 

Sastojci

BUDIN OD GRIZA:

  • 1l mlijeka
  • 130g griza
  • 50g šećera
  • 3 bjelanjka

PRELJEV:

  • 3 žumanjka
  • 50g šećera
  • 30g brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 100ml mlijeka
  • Rum, Baileys

KARAMEL:

  • 50g šećera
  • 400ml mlijeka

Postupak

Budin – priprema:

Mlijeko staviti grijati (cca 200 ml odvojiti). U drugoj teći pomiješati griz i šećer te pomalo dodati 200 ml mlijeka da se ujednači. Dok se mlijeko grije, izlupati snijeg od bjelanjaka i ostaviti da stoji dok se griz ne skuha. Ugrijano mlijeko postupno uliti u griz, neprekidno miješajući pjenjačom. Nastaviti grijati dok ne proključa te kuhati uz miješanje još 1-2 minute. Makuti s vatre. U još vruće špatulom umiješati bjelanjke te sve dobro povezati. Posudu za budin isplahnuti hladnom vodom te izliti sadržaj u nju. Poravnati, po potrebi malo stresti da se površina izravna i ostaviti da se hladi. Prohlađeno staviti u frižider.

Preljev – priprema:

Šećer za karamel staviti da se lagano zagrijava. U drugu posudu staviti mlijeko da se grije. U trećoj posudi pomiješati žumanjke, šećere, brašno i mlijeko. Kad je šećer u potpunosti otopljen, lagano ga zaliti vrućim mlijekom i nad laganom vatrom miješati da ste sigurni da se šećer otopio do kraja.

Zakuhalo karamelano mlijeko uliti u smjesu sa žumanjcima, cijelo vrijeme miješajući pjenjačom. Kad zakuha, kuhati 2-3 minute, toliko da se brašno skuha i preljev pogusti. U ohlađeni preljev dodati malo ruma i Baileys-a.

Serviranje:

Ohlađeni budin tankim nožem, tankom špatulom ili rukama lagano odvojiti od ruba te preokrenuti na pladanj za serviranje. Rezati šnite po želji te preliti preljevom.

Napomene

  • Što se tiče spajanja bjelanjaka s grizom – bitno je da snijeg dođe u kontakt s vrućim grizom da bi se „skuhao“ i fiksirao. U početku radite sa špatulom, kao kad bjelanjak dodajete u tortu. Bitno je se sadrži prozračnost. A ako vam se učiniti da su vam se na kraju nije jednoliko spojilo, promiješajte i pjenjačom.
  • Koristila sam keramičke i emajlirane posude. Isplahnite posudu ili posude (ako ćete raditi monoporcije) vodom i ne smeta ako vam malo vode i ostane u zdjeli jer ćete kasnije lakše izvaditi budin.
  • Budin nije potrebno pokrivati plastičnom folijom, jer je ovdje potrebno da se stvori korica na vrhu. Kasnije će ona biti dno.
  • Ako vam se desi da su vam u preljevu ostale grudice, još vrući preljev procijedite kroz cjediljku.
  • Pazite da vam šećer prilikom topljenja ne zagori jer ćete u suprotnom imati gorak i ružan okus preljeva. Ako se to i dogodi, bolje je ponoviti postupak.
  • Kada budete mlijeko dodavali na otopljeni šećer, posudu sa šećerom maknite s vatre pa tek onda počnite dolijevati mlijeko. Budite oprezni jer će u početku radi velike razlike u temperaturi prskati! Ostavite 1-2 minute da se šećer topi bez miješanja pa tek onda vratite na vatru i miješajte dok ne zakuha.
  • Što se likera tiče, u originalu je išao samo rum, ali sam dodala i Baileys – napravi veliku razliku!

Dobar tek

Recept Vesne Nakić – Slatka radionica by Vesna Nakić

 

 

Ne propustite

Gastronomija

Bližimo blagdanima, onim velikima kada je sve puno svega. Možda i prepuno! U to ime, danas predstavljamo Breskvice, jedan od neizostavnih tzv. suhih kolačića...

Gastronomija

Tufahije su desert bez glutena i bez jaja. A i bez pečenja.

Gastronomija

Spoj gorke čokolade i pistacije, slankastog i ne previše slatkog je sjajan!

Gastronomija

Zadnjih pet godina, uredna gošća naše rubrike Gastronomija je Vesna Nakić.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.